رییس دفتر رییسجمهوری:
اعضای اکو با تدبیر و گامهای مصمم ، سطح همکاریهای خود را افزایش دهند/ پیشرفت و توسعه پایدار، در سایه ثبات و امنیت منطقه بدست می آید/ سیاست دولت یازدهم تقویت رویکرد چندجانبهگرایی است
رییس دفتر رییسجمهوری سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) را یک چارچوب و ظرفیت بسیار ارزشمندی دانست که هنوز فرصت بهرهبرداری کامل از ظرفیت های آن فراهم نشده است و افزود: امروز اعضای سازمان همکاری های اقتصادی باید با ژرفنگری و توجه به شرایط منطقه، بر فرصتها و نقاط مشترک متمرکز شده و با تدبیر و گامهای مصمم به سوی آینده روشن، سطح همکاریهای خود را هر چه بیشتر افزایش دهند.
دکتر محمد نهاوندیان روز سهشنبه در افتتاحیه «بیست و یکمین نشست کمیته اجرایی اتاق اکو» و «اولین نشست کنسرسیومها و شرکتهای دولتی و خصوصی، انرژی و پتروشیمی اکو»، اظهار داشت: برای ملتهای منطقه اکو یک امکان همکاری جدی اقتصادی محسوب میشود و لازم است در شرایط امروز منطقه به ظرفیتهای سازمان اکو توجه جدی تری صورت بگیرد.
وی خاطر نشان کرد: امروز در شرایط حساس منطقه همه دلسوزان هوشیار و مردم، باید در مقابل کسانی که نقاط افتراق را برجسته میکنند، روی نقاط اشتراک سرمایهگذاری کنند و همه باید بدانند که پیشرفت و توسعه پایدار در سایه ثبات و امنیت در منطقه حاصل می شود.
رییس دفتر رییسجمهوری تأکید کرد: همکاریهای اقتصادی، بلندترین و پایدارترین گامی است که میتواند امنیت و منافع مشترک ملتهای منطقه را تضمین کند و اتاق اکو به دلیل حضور بخش خصوصی میتواند کانون تحقق اهداف اکو باشد.
دکتر نهاوندیان با اشاره به اینکه در مبادلات اقتصادی، ریشههای مشترک فرهنگی هم تقویت میشود، اظهار داشت: در همکاریهای اقتصادی بلند مدت، اشتراک در زبان، فرهنگ و ارزشها زمینه بروز و تجلی پیدا میکند و اقتصاد، میدانی برای تجلی مؤلفههای فرهنگی، سیاسی و امنیتی است که باید هر چه بیشتر تقویت شود.
رییس دفتر رییسجمهوری با بیان اینکه خشونت و تروریسم ریشه در ناامیدی و بیکاری دارد، گفت: هر کجا که ناامنی و برادرکشی رخ داده، ریشههایی از مشکلات اقتصادی، بیکاری و ناامیدی جوانان وجود داشته است، لذا سرمایهگذاری اقتصادی و ایجاد اشتغال برای جوانان، باعث ایجاد امید و فاصله بین آنها و گروههای خشونت پروری میشود که از بستر ناامیدی جوانان برای ترویج فرهنگ خشونت و نفرت استفاده میکنند.
دکتر نهاوندیان با بیان اینکه کسانی که رشد و پیشرفت کشورهای اسلامی در منطقه را برنمی تابند همواره به دنبال گسترش اختلاف و تفرقه در منطقه هستند، اظهار داشت: دشمنان برای ایجاد تفرقه و اختلاف نقشه میریزند و متأسفانه برخی دوستان نادان نیز در نقشه آنان قرار می گیرند.
رییس دفتر رییسجمهوری خاطر نشان کرد: کشتار و ناامنی در کشورهای اسلامی مهمتر از منابع و ذخایر این کشورها، مخدوش کردن چهره اسلام رحمانی و مسلمانان را هدف قرار داده و با سوء استفاده از نام اسلام خشونت و نفرت را ترویج میکند.
دکتر نهاوندیان خاطر نشان کرد: باید همکاریهای اقتصادی بین کشورهای اکو در راستای حراست از امنیت و پیشرفت کشورهایمان جدیتر از گذشته مورد توجه قرار بگیرد و برای تحقق این اهداف باید راهکارهای افزایش همکاریهای اقتصادی و شرایط سودآوری فعالان اقتصادی فراهم شود.
رییس دفتر رییسجمهوری انرژی را موهبتی الهی برای همه کشورها و ملت های منطقه دانست و گفت: مبادله اقتصادی نیازمند دو طرف عرضه و تقاضاست و در سازمان همکاریهای اقتصادی هر دو سوی این معامله حضور دارند و اکو میتواند همکاریهای درازمدتی را در حوزه انرژی به سود منافع ملت ها ایجاد کند.
دکتر نهاوندیان اهمیت انعقاد قراردادهای درازمدت اقتصادی بین کشورها را مورد تأکید قرار داد و گفت: هرچقدر که قراردادهای اقتصادی بلندمدت باشند،آثار آن در تضمین امنیت و ثبات و ایجاد محیط مساعد برای همکاریهای اقتصادی بیشتر خواهد بود.
رییس دفتر رییسجمهوری خاطر نشان کرد: لازم است بانک اکو تقویت شده و سرمایه آن افزایش یابد و در کنار آن مؤسسات سرمایهگذاری در کشورهای عضو با یکدیگر مشارکت و همکاری داشته باشند.
دکتر نهاوندیان همچنین اهمیت اجرای «اکوتا» و «لغو روادید» را مورد تأکید قرار داد و گفت: اگر چه هدف لغو روادید باید پیگیری شود و سیاست جمهوری اسلامی ایران هم بر این موضوع قرار دارد و در روابط خود با سایر کشورها با قوت و جدیت آنرا پیگیری می کند، اما باید به ملاحظاتی که برخی از دولت های منطقه در این مورد دارند نیز توجه شود و حداقل برای بازرگانان و تجار شرایطی شبیه لغو روادید فراهم گردد.
رییس دفتر رییسجمهوری در ادامه تسهیل در حمل و نقل و گمرکات بین کشورهای عضو اکو و همچنین همکاری در مرکز داوری اکو را حائز اهمیت دانست و گفت: اگر برخی از مشکلاتی که در روند فعالیتهای اقتصادی و تجاری ایجاد میشود، در این مرکز داوری حل و فصل گردد، این موضوع میتواند به تداوم همکاریها کمک کند.
دکتر نهاوندیان با اشاره به مسئولیت سنگین بانیان اصلی سازمان همکاریهای اقتصادی، گفت: باید همکاری عملی بین ایران، پاکستان و ترکیه در اولویت همکاریها قرار بگیرد و ایران با حدیت در این مسیر حرکت می کند.
رییس دفتر رییسجمهوری خاطر نشان کرد: سیاست دولت جمهوری اسلامی ایران بویژه دولت یازدهم تقویت رویکرد چندجانبهگرایی است و در سال های اخیر چند اجلاس سه جانبه به منظور توسعه همکاریهای منطقهای و تقویت زیرساخت های اینگونه روابط انجام شده است و اجلاس های سه جانبه ، تجلی راهبردی این دیدگاه است که دولت ایران به دنبال تقویت نقش خود در شبکه ارتباطاتی و زیرساختی منطقه است.
رییس دفتر رییسجمهوری در حاشیه این نشست در گفتگو با خبرنگاران، گفت: اکو سازمانی است که اگر حوزه کاری آن تقویت شود، میتواند موجبات ایجاد بالاترین سطح همکاری بین کشورهای عضو را فراهم آورد.
دکتر نهاوندیان اضافه کرد: برای تحقق اهداف اکو، لازم است مشوقهای مناسب اقتصادی با حمایت دولتهای عضو ایجاد شود در چنین صورتی فعالان اقتصادی از همکاری در داخل اکو، استقبال خواهند کرد.
رییس دفتر رییسجمهوری در پاسخ به سوالی درباره روند نرخ رشد اقتصادی، اظهار داشت: نرخ سه ماهه رشد اقتصادی به خوبی نشان داد که براساس پیشبینیهایی که شده بود، شاهد حرکت رو به جلو بودیم. در این مدت در بخشهای صنعتی و نیز حوزه نفت شاهد جهش بیسابقهای به دلیل رفع تحریمها بودیم و شاهد افزایش صادرات غیرنفتی هم در تولیدات صنعتی و کشاورزی بودیم و افق پیشروی نیز ادامه همین روند است.
رییس دفتر رییسجمهوری خاطر نشان کرد: امروز هزینههای تحریمی از هزینه تولید و رساندن کالا به بازار حذف شده و کالاهای ایرانی قدرت رقابت بیشتری پیدا کردند .
دکتر نهاوندیان گفت: با توجه به شرایط موجود هدفگذاری رشد 5 درصدی قابل تحقق است و با توجه به افق مثبت پیشروی انتظار میرود که سرمایهگذاریها افزایش یابد و اقداماتی نیز که تاکنون در این زمینه انجام شده، ایجاد رشد پایداری را نوید میدهد.