صلح اسلامی نماد صلح عادلانه در جهان است/ قطع حمایت های مالی از جنگ منجر به مفاهمه فرهنگی در عرصه بینالمللی خواهد شد/ خواهان صلح پایدار و عادلانه در جهان هستیم/ آنهایی که صلح جهانی را تهدید میکنند، باید پاسخگو باشند
معاون حقوقی رییس جمهوری، صلح اسلامی را یکی از نمادهای صلح عادلانه در جهان دانست و پیشنهاد داد که دولتهای اسلامی در قالب سازمان همکاری اسلامی، شبکه ای از حامیان صلح را در عرصه بینالمللی تشکیل و گسترش دهند که بتواند در برابر افراطیگری، جنگ و خشونت بایستد.
دکتر الهام امین زاده عصر چهارشنبه در همایش گرامیداشت روز جهانی صلح با شعار «همیاری برای صلح، کرامت انسانی برای همه» که در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد، با ابراز احترام به همه قربانیان استفاده از سلاحهای غیرمتعارف و شیمیایی، اظهارداشت: امروز در جهانی به سر میبریم که وضعیت صلح در شرایط مبهمی قرار دارد و متأسفانه روند صعودی تلاش برای نزول شأن و کرامت انسانی رو به گسترش است و این چالش تنها با درایت، تعامل، همفکری و همبستگی برای ایجاد طرحی نو برطرف خواهد شد.
معاون حقوقی رییس جمهوری با اشاره به ایده رییس جمهوری در سازمان ملل متحد مبنی بر جهان عاری از خشونت و افراطیگری در زمانی که خطرات افراطیگریها در منطقه خاورمیانه هنوز برای همگان آشکار نشده بود، گفت: دکتر روحانی هشدار داد که اگر حمایتهای مادی و سیاسی از این گروهها صورت بگیرد، کمکم تمامی جهان را در بر خواهد گرفت اما هیچ یک از نهادها و کشورها به این دغدغه نپرداختند و امروز شاهد قربانی شدن کودکان، مادران و افراد بیگناه هستیم که به هیچ دلیلی و با وضع بسیار غیرانسانی جان خود را از دست میدهد.
دکتر امینزاده با بیان اینکه معتقدیم این تکثر و تنوع فرهنگی در جامعه میتواند منجر به ایجاد یک تضاد و تفاهم فرهنگی شود، خاطر نشان کرد: اگر میخواهیم به مفاهمه فرهنگی در عرصه بینالمللی برسیم، باید حمایت مالی برای ایجاد جنگ وجود نداشته باشد.
معاون حقوقی رییس جمهوری با اشاره به سه عامل قدرت، جریان نخبگی و فضای مردمی در نظام بینالمللی، تصریح کرد: نظام قدرت در عرصه جهانی باید تابع قانون باشد، جریان نخبگی باید مسئولیتپذیر و آماده ارایه خدمت به مردم باشد و در فضای مردمی باید همبستگی و تفاهم را گسترش داد چرا که اگر این اتفاق نیفتد، قدرت تبدیل به قدرتی سخت و نرم شده و به تدریج سلطه سخت و نرم نیز پدیدار خواهد شد.
دکتر امینزاده افزود: امروز در جهانی هستیم که به تدریج شاید استعمار و سلطه خود را به آن شکل گذشته نشان ندهد، اما از جهان مجازی که باید از آن برای گسترش فرهنگ صلح دوستی و انساندوستی استفاده شود، در مسیر تسلط استعمار مجازی مورد استفاده قرار میگیرد.
معاون حقوقی رییس جمهوری با بیان اینکه کشورهای اسلامی میتوانند با استفاده از منبع الهی که در حقوق آنها وجود دارد، زمینهها را برای تعامل و هماهنگی ایجاد کنند، گفت: این منشأ مشترک در حقوق اسلامی وجود دارد که حدود 60 کشور اسلامی بتوانند با هم به تفاهم برسند و گفتمان صلح را حتی بر عرصه بینالمللی گسترش دهند.
دکتر امینزاده صلح را حقی برای همه مردم و مورد احترام برشمرد و افزود: در صلح عادلانه از نظر اسلام توازن ایجاد میشود که همگان از حقوق بشر و حقوق شهروندی بهرهمند خواهند شد.
معاون حقوقی رییس جمهوری ادامه داد: در نگاه قرآن سرزمین اسلام، سرزمین صلح است و در این راستا هیچکس نمیتواند صلح در اسلام را زیر سوال ببرد، اما امروزه تفکر افراطی و رفتارهای خشونتبار به دلایل مختلفی باعث شده تا اسلام به عنوان دینی خشونتبار معرفی شود در حالی که ریشه این خشونتها و افراطیگریها، جهل، فقر و بیکاری است.
دکتر امینزاده تصریح کرد: بیکاری، فقر، آوارگی و جهل آسیبی است که در کشورهای قربانی استعمار، موج میزند و باعث شده مردم از لحاظ فرهنگی عقبمانده باقی بمانند و جوانان در این کشورها به گروههای تندرو روی آورند.
معاون حقوقی رییس جمهوری با بیان اینکه اگر مردمسالاری در کشورها حکمفرما شود و آموزش، گسترش یافته و نظام عادلانه اقتصادی، تبعیض را از بین ببرد، شاهد خشکاندن ریشه های افراطیگری، خشونت و جنگ خواهیم بود، گفت: وظیفه سازمان ملل متحد در ایجاد صلح عادلانه بسیار سنگین است، نقش سازمان ملل نسبت به حقوق اساسی ملتها و حق آنها بر تعیین سرنوشت خود بسیار حساس است.
دکتر امینزاده محدود کردن کشورها برای مداخله در امور داخلی دیگر کشورها، ممنوع کردن هرگونه حمایتها از گروههای افراطی تند رو و مقابله با افراطگرایی خشونتبار و تروریسم را از جمله اقدامات مؤثر در گسترش صلح در جامعه جهانی برشمرد و اظهار داشت: جامعه جهانی را باید برای مقابله با افراطیگری و خشونت و هرگونه تحریم اقتصادی نظامی آماده کنیم و در این راستا حمایتهای حقوقی بینالمللی در قالب ائتلافهای دولتی و غیردولتی برای حمایت از صلح عادلانه باید شکل بگیرد و آنهایی که صلح جهانی را تهدید میکنند، باید پاسخگو باشند.
معاون حقوقی رییس جمهوری با تأکید بر اینکه ما در عرصه صلح، خواستار صلح پایدار و صلح عادلانه به طور توأمان هستیم، گفت: تنها روبنایی از صلح ما را اقناع نمیکند و معتقدیم که صلح باید مفهومی پویا داشته باشد.
دکتر امینزاده با اشاره به اینکه عقلانیت برای برقراری صلح پایدار بسیار اهمیت دارد، گفت: صلح عادلانه ترکیبی از نبودن جنگ و استقرار دولت است که همه ادیان توحیدی پیامرسان چنین صلحی بودند و در دین اسلام نیز صلح به معنای دوری از خودخواهیها و رسیدن به پاکی نفس است.
معاون حقوقی رییس جمهوری با بیان اینکه صلح را باید درک و با آن زندگی کرد و روح صلحآمیز باید بر جامعه بینالمللی حاکم باشد، اظهار داشت: جامعه بینالمللی ایده آل است که در آن کسانی که نقض صلح میکنند، مجازات شوند و اگر در جامعه جهانی به این درک برسیم که صلح به نفع همه و جنگ به ضرر همگان خواهد بود آنگاه میتوان امیدوار بود کسی صلح را نقض نمیکند.
در این مراسم علاوه بر معاون حقوقی رییس جمهوری، جمعی از فعالان حقوق بشر و صلح جهانی از جمله «گری لوئیس» نماینده مقیم سازمان ملل متحد در ایران، حضور داشتند.