قدرت کشورها امروز در ارتقاء سرمایه اجتماعی و بسیج همگانی در حوزههای مختلف است/سمن ها ایفاگر نقش میانجی دولت و ملت هستند/اطلس وضعیت زنان، نقشه راه مقابله با آسیبهای اجتماعی زنان است
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با بیان اینکه امروزه دیگر قدرت کشورها در منابع زیرزمینی و حتی انسانی نیست، گفت: قدرت کشورها امروز در ارتقاء سرمایه اجتماعی و بسیج همگانی در حوزههای مختلف است و این مهم با مشارکت و همکاری بخشهای خصوصی، سازمانهای مردم نهاد و جامعه مدنی شدنی است.
شهیندخت مولاوردی روز پنجشنبه در مراسم اختتامیه «چهارمین نشست منطقه ای غرب کشور و کارگاههای آموزشی، تقویت همکاریهای تخصصی شبکهای سازمانهای مردم نهاد و دستگاههای اجرایی مرتبط با امور بانوان و خانواده»، ارتقاء جایگاه سازمانهای مردم نهاد (سمنها) را به عنوان سازمانهایی که تأثیر بنیادین در تقویت روابط دولتها و ملتها دارند، ضروری دانست.
وی گفت: سمنها، بخش خصوصی و تعاونیها به عنوان نقشآفرینان در عرصه پیشبرد اهداف جامعه به خوبی جای خود را باز کردهاند.
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با اشاره به اینکه میان توسعه و مشارکت یک رابطه ناگسستنی وجود دارد، گفت: در ایجاد توسعه در گذشته رابطه از سمت دولتها به بخش خصوصی و جامعه بود اما امروزه این رابطه از سمت جامعه مدنی، بخشهای خصوصی و غیر دولتی به سمت دولت حرکت میکند و امیدواریم در کشورمان با مشارکت داوطلبانهای که در قشرهای مختلف مردم بوجود آمده بتوانیم به وضعیت مطلوب برسیم.
مولاوردی نقش دولت در رابطه با سازمانهای مردم نهاد را یک نقش تسهیلکننده دانست و تصریح کرد: دولت با برداشتن موانع سعی در پیشبرد اهداف ارکان مدنی و سازمانهای غیردولتی در خدمترسانی به جامعه دارد.
وی با بیان اینکه با ایفای نقش سازمانهای خصوصی و غیردولتی در بخشهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دولت کوچک نمیشود، گفت: نهادهای مدنی وقتی نقش خود را در جامعه به خوبی ایفا میکنند این به معنای حکمرانی خوب دولت است.
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با اشاره به اینکه سازمانهای مردمنهاد نقش زیرمجموعه دولت را ایفا نمیکنند، اظهار داشت: سازمانهای مردم نهاد نقش میانجی دولت و ملت هستند که افکار و اهداف جامعه را تجمیع، تعدیل و سپس به دولت منعکس میکنند تا موجب تحقق مطالبات مردم در برنامهریزیهای کشور شود.
مولاوردی با اشاره به اینکه نگاه برخی از سازمانهای مردم نهاد به دولت نگاهی تهدیدآمیز و دولتگریز است، گفت: سازمانهای مردم نهاد به عنوان گوش و چشم دولت هستند و با همکاری یکدیگر میتوانند کشور را به توسعه یافتگی برسانند.
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با بیان اینکه با همکاری، تبادل آرا و ایجاد شبکه بین سازمانهای مردم نهاد و دولت، تأثیرگذاری زیادی میتوان در جامعه بوجود آورد، خاطر نشان کرد: مأموریت معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده در این دوره ایجاد همافزایی با همکاری و تبادل آرا بین دولت است تا زمینه را برای بیشترین تأثیرگذاری در کشور بوجود آوریم.
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده در بخش دیگری از سخنان خود از تهیه اطلس وضعیت زنان در جریان سفرهای استانی رییس جمهور خبر داد و تصریح کرد: برای مقابله با آسیبهای اجتماعی زنان نیاز به یک نقشه راه داریم که این اطلس نقشه را در اختیار ما قرار میدهد.
مولاوردی گفت: در نتیجه پژوهشهای صورت گرفته در سفرهای استانی، مشخص شده که استانهای همجوار کشور دارای اشتراکات متعدد و از جمله آسیبهای مشابه در امور زنان هستند که میتوان برای این استانها به صورت منطقه ای و با مشارکت سمنها برنامه ریزی واحد کرد و متناسب با آسیبها از دستگاههای دولتی هم کمک گرفت.
مولاوردی بازگشت جایگاه ستادی معاونت امور زنان و خانواده به جای اصلی خود را دیگر دستاورد حوزه زنان در دولت یازدهم نام برد و تاکید کرد: ما به دنبال ایجاد توازن در جنبههای مختلف زنان، توزان بین کار و زندگی از جمله نقش همسری و مادری و کارمندی، تعادل جنسیتی در بازار کار، پرهیز از نگاه سنتی به کار و توازن در مدیریتها هستیم.
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده با بیان اینکه دولت تدبیر و امید میراث دار توسعه نامتوازن در کشور است، گفت: باید در کشور با ایجاد توازن در موضوعات مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی به یک میزان به توسعه یافتگی دست پیدا کنیم.
مولاوردی با اشاره به اینکه هدف دولت تحقق توسعه متوازن در برنامه ششم توسعه است، اظهار داشت: در تدوین برنامه ششم توسعه قرار است به مسایل پروژهای و موضوعاتی توجه شود که در زمان مشخص به مرحله اجرا در بیاید و قابل اندازهگیری باشد که در نهایت قابل لمس در جامعه باشد. در برنامه ششم توسعه به مسایلی مانند آب، محیط زیست، گردشگری، توسعه سواحل مکران بیشتر توجه شده است.
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده گفت: در تدوین برنامه ششم توسعه دولت به دنبال ایجاد تعادل جنسیتی در بازار کار و تعادل مدیریتی و فرصتهای برابر در فضای کسب و کار و برای زنان فارغ التحصیل، متخصص و زنان سرپرست خانوار است.
مولاوردی در ابتدای سخنان خود به عملکرد دولت طی دو سال اخیر اشاره کرد و اظهار داشت: دولت در شرایطی زمامداری کشور را به دست گرفت که اکثر جامعه خواستار ایجاد آرامش، آسایش و امنیت در کشور بودند و دولت توانست با مدیریت جهادگونه در شرایط تحریم اعتماد عمومی و اعتماد سرمایه اجتماعی را تا حد زیادی به کشور بازگرداند.
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده تمام دستاوردهای دولت را به اتکاء سرمایه اجتماعی دانست و گفت: ملت ایران در انتخابات 92 حماسه سیاسی آفریدند و دولت توانست بسیاری از چالشهای پیش رو را با همدلی و همزبانی مردم مدیریت کند.
مولاوردی اختصاص تحت پوشش بیمه قرار دادن 10 میلیون نفر و ساخت مراکز پزشک خانواده، تأمین بیمارستان جامع زنان در کشور، پرداخت معوقات ایثارگران و طرح جامع مالیاتی کشور برای کمتر کردن وابستگی دولت به نفت را از جمله دستاوردهای دولت تدبیرو امید در دو سال اخیر ذکر کرد.
ابراهیم رضایی بابادی استاندار کرمانشاه نیز در این نشست با بیان اینکه هر مقدار ظرفیت زنان در عرصههای مختلف مدیریتی و اجتماعی استفاده شود، جامعهای پایدار و موثری خواهیم داشت، گفت: یکی از راههای استفاده مؤثر و حضور فعال زنان، در سازمانهای مردم نهاد و استفاده از تواناییهای مدیریتی این قشر، باعث تحرک و فعالیت بیشتر در جامعه میشود.
خانم شریفه حق شناس مدیر کل امور بانوان و خانواده استانداری کرمانشاه نیز نقش زنان در توسعه پایدار را مهم ارزیابی کرد و اظهار داشت: زمانی کشور به جایگاه واقعی خود میرسد که از نیروها و استعدادهای موجود به نحو احسن استفاده شود و در بخش زنان نیز با فعال شدن بخشهای مختلف سازمانهای مردم نهاد به این مهم میتوان دست یافت.
وی در ادامه ضمن ارایه گزارشی از نشست سه روزه منطقهای غرب کشور، اظهار امیدواری کرد با اجرای مصوبات این نشستها و همکاری دولت، ملت و سازمانهای مردم نهاد بتوان به توسعه متوازن و پایدار در کشور دست یافت.
در این نشست منطقهای نمایندگان هر استان به ارایه پیشنهادات، الزامات و چالشهای پیش روی سازمانهای مردم نهاد (سمنها) از جمله «ایجاد مراکز تحقیقاتی و علمی در استانها»، «ایجاد قانون مشخص در کشور برای فعالیت سمنها»، «تداوم نشستها و پیگیری مصوبات نشست منطقهای سمنها»، «حضور نمایندگان استان در نشستهای منطقهای هر استان»، «پیگیری مصوبات نشست منطقهای و اجرایی و عملیاتی کردن آن»، «تنظیم رابطه مؤثر نمایندگان دولت با سمنها»، «داشتن اتاق فکر سمنها در هر استان»و «توجه به طرحها و پیشنهادات سمنها در تصمیمگیریهای دولتی»، «در نظر گرفتن تسهیلات لازم برای سمنها» پرداختند.
«چهارمین نشست منطقهای تشکلهای مردم نهاد حوزه زنان و خانواده غرب کشور» با موضوع «همکاریهای تخصصی و شبکهای سازمانهای غیردولتی و دستگاههای اجرایی مرتبط با امور زنان و خانواده» در تالار شهدای دولت استانداری کرمانشاه و با حضور 210 نفر از نمایندگان سازمانهای مردم نهاد استانهای کرمانشاه، همدان، لرستان، ایلام و کردستان برگزار شد. در این نشستها که اولین دور آن در حال برگزاری است، قرار است مفاهیم شبکهسازی و تعاملات گروهی و همکاری بین سازمانهای غیردولتی زنان آموزش داده شود.
هدف از برگزاری این نشستها را میتوان «برنامهریزی جامع منطبق بر واقعیتهای مناطق مختلف کشور»، «تبادل اطلاعات و ارایه آموزشها به نمایندگان سازمانهای مردم نهاد برای بهبود عملکرد سمنها و تقویت همکاریها»، «تعامل موثر میان سمنهای مکمل زنان و خانواده»، «ایجاد محیط حمایتی و توانمندساز برای شکلگیری و تقویت شبکههای تخصصی و همافزایی سمنها برای پرداختن رفع مشکلات حوزه بانوان و خانواده» و «ایجاد همافزایی بین سمنها در راستای بهرهوری بیشتر از منابع مالی و انسانی در جهت حل مسایل جامعه»، «احیا، ایجاد انگیزه و فعالیت بیشتر سمنها» و «آشنایی بیشتر سمنهای با یکدیگر در منطقه و استانهای مجاور در مورد مسایل زنان و خانواده» نام برد.