گزارشگر:
دستاورد سفرتان به نیویورک چه طور بود؟ از این سفر راضی بودید؟
رئیس جمهور:
بسمالله الرحمن الرحیم. هدف سفر این بودکه بتوانیم مطالبات و حقوق مردم را در صحنۀ بینالمللی تبیین کنیم. بحمدالله در این سفر فرصتهای متعددی فراهم بود. اولاً سخنرانی در جمع نمایندگان کشورهای عضو سازمان ملل؛ دوم سخنرانی در اجلاس خلع سلاح هستهای سازمان ملل و سوم حضور در اجلاس وزرای خارجه کشورها عضو جنبش عدم تعهد که در هر یک از اینها مواضع جمهوری اسلامی ایران تبیین شد.
بخش دوم ملاقاتهایی بود که با مقامات یا سازمانهای بینالمللی صورت گرفت و مجموعاً 17 ملاقات بود که برخی از اینها با سازمانهای بینالمللی مثل دبیرکل، صندوق بینالمللی پول، سازمان کنفرانس اسلامی و اینها بود و برخی از این موارد با کشورهای مختلف بود. تقریباً همۀ کشورهای مهم اروپایی که حضور داشتند تمایل خودشان را برای ملاقات اعلام کرده بودند و این ملاقاتها انجام شد اعم از فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، اتریش، آلمان و همچنین کشورهای دیگری مثل ژاپن، پاکستان، ترکیه، تونس، لبنان، عراق و بقیه کشورهایی که در لیست ملاقاتها بود. مجموعۀ این ملاقاتها 17 ملاقات بود. یک سخنرانی در جمع صاحب نظرانی بود که از طرف شورای روابط خارجی امریکا و جامعۀ آسیایی دعوت شده بودند. جلسۀ مفصلی با مدیران اندیشکدهها و مدیران مسئول مطبوعات و رادیو تلویزیونهای امریکا و رهبران اسلامی داشتیم که سخنرانی کوتاهی بود و بعد پاسخ به سؤالات و گوش دادن نظرات و پیشنهادات آنها
البته از همه پرشورتر حضور در جمع ایرانیان عزیز در امریکا و نیویورک بود که بسیاری از آنها از راههای دور آمده بودند. جلسه جلسۀپرشوری بود و همان نشاطی که در ایران و در جامعۀ ایرانی احساس میکنیم همان نشاط را ایرانیان خارج از کشور دارند. در واقع ما از ایرانیان عزیزی که مقیم آنجا هستند روحیه گرفتیم. البته با دو شبکۀ تلویزیونی و یک روزنامۀ معروف مصاحبۀ مطبوعاتی صورت گرفت که هدف اصلی ما از تمام اینها این بود که به هر حال موضوعات مهمی که موردنظر ما هست از قبیل مسألۀ هستهای، امنیت منطقه، سوریه، فلسطین و مبارزه با تروریسم و خشونت مطرح شود. در مجمع عمومی سازمان ملل طرحی را در جهت مبارزه با خشونت، افراط و تروریسم ارائه کردم که در دیدار با خیلی از شخصیتها از این طرح استقبال شد. در مسألۀ سوریه مباحث بسیار خوبی با مقامات کشورها داشتیم از جمله مقامات اروپایی و کشورهای عربی که با آنها ملاقات داشتیم. درخصوص مسأله هستهای به طور طبیعی با مقامات کشورهای اروپایی بحث کردیم و خوشبختانه اولین جلسه 1+5 در سطح وزرای خارجه - که تقریباً همچنین جلسه ای از سال 2005 به بعد نبود - تشکیل شد که این اولین گام برای حل و فصل مسأله هستهای است.
گزارشگر از خبرگزاری جمهوری اسلامی:
آقای دکتر در طول اقامت شما در نیویورک اخباری دریافت کردیم مبنی بر درخواست ملاقات آقای اوباما همتای امریکایی شما که به دلیل مشغلۀ کاری شما این فراهم نشد تا این که در آخرین دقایق و ساعات سفر شما ایشان موفق به تماس تلفنی با جنابعالی شدند. مردم خیلی مایل هستند بدانند که در این تماس تلفنی چه گذشت؟
رئیس جمهور:
من در همان روزهایی که عازم نیویورک بودم اولین خبری که دریافت کردم این بود که مقامات امریکایی اظهارتمایل کردهاند که من در این سفر با رئیس جمهور امریکا ملاقاتی داشته باشم. وقتی وارد نیویورک شدم مفصل تر این بحث مطرح شد، ولی ما زمان کافی برای ملاقات به آن صورتی که دلخواه و مفید باشد و دیدگاهها به طور کامل مطرح بشود نداشتیم. در واقع، نپذیرفتن ملاقات دو جانبه از سوی ما بر این مبنا بود که وقت کافی برای هماهنگی برای چنین ملاقاتی وجود نداشت.
میدانید بین امریکا و ایران مسایل بسیار فراوانی وجود دارد. به هر حال 60 سال است که امریکاییها نسبت به ایران تنشها و تخاصمهایی وجود داشته است و مسائل مهمی در منطقه ما و نسبت به ایران وجود داشته است و اینکه ملاقاتی در سطح دو رئیس جمهور بخواهد لااقل بعد از 35 سال تحقق پیدا کند به برنامه ریزی و زمان نیاز دارد.