متن کامل سخنان دکتر نهاوندیان در مراسم تودیع و معارفه معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری
مراسم تودیع و معارفه معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری بعد از ظهر امروز (دوشنبه) با حضور دکتر نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهور برگزار شد.
شناسه خبر: 72263 -
دوشنبه 22 مهر 1392 - 20:32
متن کامل سخنان دکتر نهاوندیان در این مراسم به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
برگزاری جلسه تودیع و معارفه معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده را با ایام عید قربان به فال نیک می گیرم، عید قربان گرچه بزرگداشت یک تلاش ابراهیمی است، اما در عین حال بزرگداشت سعی هاجر هم هست. هر سال چند میلیون انسان از گوشه و کنار جهان به کنار خانه خدا می روند که تلاش هاجر را بین صفا و مروه تکرار و تقلید کنند و شخصیت زنِ عفیفِ مهاجرِ مجاهد را گرامی بدارند. اینکه در چنین ایامی این جلسه برگزار می شود و مشعل این مسئولیت بزرگ از دست خانم خدوم مخلصی به دست بانویِ تلاشگرِ پرانرژی و پر پشتکار دیگر سپرده می شود، نماد خوبی از سعی هاجر است. توفیق شما را در این سعی هاجری، سرکار خانم مولاوردی آرزو می کنیم و قبولی زحمات شما را در این ایام معنوی از درگاه خدا، سرکار خانم مجتهدزاده طلب میکنیم.
برنامه دولت در خدمت بانوان محدود به معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نیست
بنده اینجا بودنم بدلی است، قرار بر این بود و شایسته هم این بود که اصل موضوع، خودِ آقای دکتر روحانی تشریف می داشتند و بسیار هم مشتاق بودند که در آغاز این فصل جدید خدمت به بانوان و دختران این مرز و بوم، خودشان تشریف داشته باشند، می دانید که این روزها چقدر فشار وقتی بر ایشان زیاد است، به بنده مأموریت داده شد که سلام و احترام ایشان را به جامعه بانوان کشور که شما به نمایندگی از آنان اینجا تشریف دارید، ابلاغ کنم، با بیان این امید و آرزو که در این دوره خدمتگزاری دولت تدبیر و امید، بتوانیم خدمت شایستهای به بانوان این کشور بکنیم و با اعلام این عزم که برنامه دولت تدبیر و امید، در خدمت به بانوان محدود به این معاونت نیست. همچنانکه به درستی اشاره کردند مجموعه دولت، خودش را خدمتگزار همه ملت ایران می داند. بانوان که نیمی از این جامعه را تشکیل میدهند باید بیشتر به آنها خدمت بشود که برخی از کاستیهای گذشته هم جبران شود. اما با استفاده از این فرصت لازم می دانم به یکی دو نکته اشاره کنم؛ اول جایگاه این معاونت است. ما از معاونت امور زنان و خانواده چه توقعی باید داشته باشیم؟ آیا توقع آن است که همه بار بزرگ توسط این معاونت در ریاست جمهوری برداشته شود؟ یا اینکه مثل همه کارهای بزرگ دیگری که در کشور داریم؟ دولت فقط نماینده مردم است. دولت تدبیر و امید، برخاسته از ملت تدبیر و امید است. وظیفه تدبیر به عهده یکایک آحاد مردم، مردان و زنان این مرز و بوم است. در اقتصاد اگر مردم به صحنه بیایند، این شرایط دشواری که در آن هستیم می تواند به یک شرایط پربرکت تبدیل شود، اگر مردم به میدان بیایند، حماسه اقتصادی آفریده می شود، همچنانکه وقتی مردم به میدان آمدند، حماسه سیاسی آفریده شد، در حوزه زنان و خانواده هم همین گونه است.
معاونت امور زنان و خانواده وظیفه خود را وظیفه برنامهریزی، ساماندهی و هماهنگی بداند
ما باید نهضت و حرکت گسترده و فراگیری در امور زنان و خانواده را شاهد باشیم. این طور نیست که ما با نگاه بخشی و گروهی بتوانیم این مهم را در تحول اجتماعیمان سامان دهیم، بسیار مهم است که معاونت امور زنان و خانواده، وظیفه خودش را وظیفه برنامه ریزی، ساماندهی و هماهنگی بداند. همچنانکه در اقتصاد می گوییم تصدیگری کار دولت نیست. در امور زنان و خانواده و در امور اجتماعی هم، تصدیگری کار دولت نیست، اگر ما بتوانیم ظرفیتهای موجود در جامعه را شناسایی کنیم، آنها را به میدان بیاوریم، یک همآوایی و همافزایی را سامان بدهیم، در آن صورت می توانیم بگوییم که ما وظیفه خود را انجام دادیم. اما ویژگی این معاونت و این مسوولیت در این دولت در چیست؟ این دولت با شعار اعتدال، مسئولیت را بر عهده گرفته است. اعتدال در اندیشه، اعتدال در عمل و اعتدال در تعامل، این اعتدال در حوزه زنان و خانواده خیلی معنا دارد، اینکه نگاه ما به امور زنان چه نگاهی باشد، مسیر را مشخص می کند. اعتدال در نگاه به امور زنان یعنی اجتناب از افراط و تفریط. می دانیم که در امور زنان دیدگاههای افراطی در دنیا و در ایران هم وجود دارد، مرز خودمان را با این دیدگاههای افراطی روشن کنیم، در عین حال دیدگاههای تفریطی هم وجود دارد، بسیار ما از این دیدگاههای تفریطی آسیب دیدهایم. در اندیشه حتما کار روشنگرانهای باید صورت گیرد. معلمان بزرگی هم داشتیم در این بین نگاه شهید مطهری می تواند مشعل راه باشد. بزرگانی با استفاده از آموزه های وحیانی راه جدیدی را برای ما و بانوان ما گشودند، این راه می بایست در دوره جمهوری اسلامی به عنوان الگویی برای زن مسلمان در جهان و همه زنان در جامعه بزرگ بشری به عنوان یک راهی برای حریّت روح با حفظ کرامت زن جلوی پای همگان گذاشته بشود.
بدنبال اعتدال در اندیشه که کار فرهنگی و کار اندیشهگی می برد، اعتدال در عمل هم لازم است؛ در حوزههای مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی ما سوال های مشخص برای حضور و مسوولیت پذیری از سوی زنان داریم؛ این سوالها باید احصاء شود در همین کارهای مطالعاتی که اشاره کردند و من توفیق داشتم بعضی ها را ملاحظه کنم، مساله شناسیهای خوبی صورت گرفته است؛ پاسخ به این سوالات به الگوهای عملی 100 کتاب و 1000 سخنرانی کار یک الگوی عملی، یک شخصیت زن عفیف مجاهد موفق مسلمان را نمی کند. اینکه ما اینگونه الگوهای عملی را تربیت کنیم؛ اینکه در حوزههای اقتصادی ما زن کارآفرین موفق داشته باشیم، بتوانیم نشان بدهیم که در عین حال از مسوولیت خانوادهاش هم کم نگذاشته، در تعلیم و تربیت هم، هم خودش را ساخته و هم به دیگران کمک کرده است. الگو داشتن در عمل بسیار مهم است. از بانوان محترمی که در این جمع حضور دارند تقاضا شده بود که جمعی از بانوان را به عنوان یک هیات اقتصادی ببرند به یکی از کشورهای اروپایی، سفیر ما در آنجا به من می گفت نفس حضور این جمع، بدون اینکه بخواهند حرفی بزنند در مجامع رسانهای غوغا کرد، اصلا باورشان نمیشد که در ایران جمهوری اسلامی که اینگونه تصویرسازی معیوب و معکوس از آن می شود در فضای رسانهای؛ اینکه یک زن تحصیلکرده که کارآفرین هم هست و چند تا کارخانه را هم اداره می کند و در عین حال همه ملاحظات فرهنگی خودش را هم با غرور و افتخار با خودش حمل میکند، این کار از مردان برنمیآید. بانوان با حضورشان پیامی را میبرند؛ در هر جا که هستند؛ که مردان ما شاید اینجور پیام رسانی از آنها برنیاید. باز در عمل هم اعتدال، این کار برای بانوان سختتر است، اینکه بین عمل اقتصادی و حضور اقتصادی جمع کنند و در عین حال مسوولیت های خانوادگی سخت است، سختتر از مردان است. تعریف کردن اعتدال در حوزه اقتصاد و سیاسی و فرهنگی لازمه آن برنامهریزی جامعنگر است. برنامهریزی چنین حضوری کار خیلی جدی است. اعتدال در تعامل هم مهم است که میخواهم روی آن هم یک تاکید مکرری داشته باشم. اینکه ما در این طراحی ها و راهگشاییهایی برای حضور مسوولانه و اثرگذار بانوان در حیات اجتماعی جامعهمان طراحی و عمل کنیم، تعامل با دیگران هم باید از اعتدال برخوردار باشد، هم داخلی هم خارجی.
معاونت امور زنان باید با همه گروهها و سلیقهها تعامل سازنده شکل دهد
معاونت امور زنان و خانواده مسوولیت بسیار بزرگی به عهده دارد که با همه گروهها، همه آرا، همه نظرات و سلیقههایی که در این حوزه امور زنان وجود دارد در جامعه ما، یک رابطه تعاملی سازنده شکل بدهد. بزرگترین صدمات را ما در این تجربه اجتماعی سه دههمان از برخوردها و قضاوتهای کلیشهای خوردهایم، مردم را با برچسبهاشان هر وقت قضاوت کردهایم، هم به خودمان آسیب زدهایم هم به آنها. انسان گوهر شریفی است که در قالب نمیگنجد؛ در کلیشههای گروههای سیاسی نمیگنجد؛ گروههای سیاسی، تشکلهای حرفه ای و جمعهای اقتصادی اینها مرکبهایی برای روح انسان هستند نه برعکس. اینکه ما آدمها را میآییم قضاوت میکنیم و می گوییم این چپ و آن راست است، یعنی مرگ حیات او را؛ مرگ دینامیزم او را رقم زدهایم؛ اینطور نیست. این، این گروه است، آن، آن گروه است؛ انسانها بزرگتر از گروهها هستند، گروهها ابزارهایی برای تعامل انسانها هستند، قضاوتهایمان را یک ذره منصفانهتر اگر بکنیم آن وقت می بینیم با همه می شود کار کرد، آن وقت می بینیم همه این تقسیم بندی هایی که ما داریم تقسیمبندیهای مجعولی است. شما کسانی را که گاهی در تصویرسازیهای رسانهای، کسی اگر نشناسد ،گمان می کند که اینها خیر مطلق و شر مطلقاند، به علاوه بی نهایت و منهای بی نهایت هستند، در یک جلسه که می نشینند کنار هم حرف که میزنند می بینی 70 یا 80 درصد مشترکند، بله افتراق هم دارند، چه اشکالی هم دارد که متفاوت باشند، اصلا همهاش نمی شود گلستان یک گل باشد؛ گلهای متنوع باید رشد کند؛ 10 درصد، 20 درصد تفاوت، 30 درصد تفاوت اشکالی ندارد؛ بیایید روی 70 درصد تفاوتها کار کنیم. شعار آقای دکتر روحانی در اعتدال همین است؛ ایشان حزب جدید و جریان جدید با خودش نیاورده، همین واقعیت جامعه اسلامی ایران را خواسته تکریم کند، ملت ایران به این شعار رای داد؛ همین واقعیت قابل تکریم است.
می شود با همه اینها کار کرد، آن چیزی که باید از آن اجتناب کرد، این افراطهاست. افراطها 5 درصد جامعه ما شاید نباشند، 10 درصد شاید نباشند، انشاءالله آن هم نباشند. ببینند شیرینی و گوارایی و زیبایی اعتدال را و آنها هم بپیوندند به این جریان بزرگ خروشانی که مرتب هر روز هم که جلوتر دارد می رود ،عزت می آفریند؛ این لبخندی که بر لب مردم در خیابان، در محافل دارد می بیند هنوز که کار چندان فرصتی نبوده انجام بشود، این مال همین فقط احساس کرامت و عزت است؛ دنیا هم سر فرود آورده است در مقابل این عزت؛ چه اشکالی دارد همه در این جریان خروشان بپیوندند . من کلمه آخر خودم را هم باید سوء استفاده بکنم؛ به هر حال شرایط کشور ما در یک شرایط ویژهای از نظر اقتصادی است؛ سال هم سال حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی نام گرفت؛ در حوزه زنان خیلی کارها باید کرد؛ می خواهم حسن استفاده کنم و بگویم در حوزه اقتصادی به بانوان، خانم مولاوردی اولویت بدهند؛ ما این پیچی که در آن هستیم جز با یک همت و مشارکت و صبر و بردباری نمیتوانیم ، بگذرانیم؛ کار هم دست خانمهاست؛ ظاهر آن این است که دست آقایان است؛ اما اگر تصمیم بر صبر و مقاومت و همت و ابتکار بخواهد گرفته شود باید توسط خانم ها گرفته شود؛ انشاءالله بتوانیم در این حماسه اقتصادی هم سربلند از این آزمون بیرون بیاییم.
من برای سرکار خانم مولاوردی با این ابراز حمایتهایی که چه قبل از انتصاب ایشان و چه بعد از انتصاب ایشان به ما منعکس شده بسیار امید توفیق دارم؛ مطمئنم اگر همین روحیه مشارکت جویی و استفاده از همه نیروها و ظرفیتها را دنبال کنند، توفیقشان قطعی خواهد بود. سرکار خانم مجتهدزاده هم این تعبیر تودیع در موردشان مصداق ندارد و ما با ایشان خداحافظی نمی کنیم و کماکان از وجود ایشان؛ از خلوص و نظرات ایشان؛ مجموعه معاونت استفاده خواهد کرد، ولی برای ایشان آرزوی مزید توفیق می کنیم انشاالله، این بار بزرگ به همت و ابتکار همه شما به مقصد مقصود نایل بشود. خیلی متشکرم.
شناسه خبر: 72263
- دیدارهای داخلی
- سخنراني ها
- متن کامل سخنرانی
- مراسم تودیع و معارفه
- دفتر رئیسجمهوری