آنچه که دولت فعلی آمریکا برای رجوع به شورای امنیت به آن استناد میکند، هیچگونه مبنای حقوقی ندارد/ ترامپ که به خاطر اشتباهات فاحش وضعیت خوبی قرار ندارد، با طرح موضوع مکانیسم ماشه، به دنبال کار تبلیغاتی فرافکنانه و تغییر فضای جامعه آمریکاست/ تلاش می کنیم وزیر پیشنهادی صمت در اولین فرصت ممکن بعد از پایان تعطیلات مجلس معرفی شود
رئیس دفتر رئیس جمهور با بیان اینکه از منظر حقوقی هر اقدامی در شورای امنیت یا موسسات بینالمللی باید یک مبنای حقوقی داشته باشد، گفت: امروز شاهد یک اتفاق نظر در جامعه بین المللی هستیم و همه کشورهای دنیا و حتی در خود آمریکا اعلام کردند که آنچه که دولت فعلی آمریکا برای رجوع به شورای امنیت به آن استناد میکند، هیچگونه مبنای حقوقی ندارد.
دکتر واعظی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران در حاشیه جلسه هیات دولت، در پاسخ به سوالی درخصوص نشست روز گذشته کمیسیون برجام در وین و مخالفت یکپارچه اعضا با یکجانبه گرایی آمریکا، اظهارداشت: آمریکا برای اقدام خود به برجام و قطعنامه 2231 استناد می کند در حالی که عملاً در اوایل سال 97 از برجام خارج شده و حتی برای کسانی که براساس برجام با ایران همکاری میکردند نیز مانع ایجاد کرده است به همین خاطر از نظر حقوقی این اقدام آمریکا هیچ مبنایی ندارد.
رئیس دفتر رئیس جمهور افزود: از نظر سیاسی نیز وقتی کسی یک موافقتنامه ای را قبول ندارد و این همه علیه آن صحبت کرده و در هنگام خروج از آن نیز گفته چون ایرانیها سر ما کلاه گذاشتند و آنچه خودشان میخواستند به ما تحمیل کردند و ما برجام را یک موافقتنامه بد میدانیم، دیگر نمیتواند به آن استناد بکند.
دکتر واعظی ادامه داد: از طرف دیگر در ارتباط با قطعنامهای که 3 هفته قبل در رابطه با تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به شورای امنیت دادند نیز شاهد مخالفت و برخورد قاطع اعضای شورای امنیت بودیم که عملاً 13 عضو شورای امنیت مخالفت خودشان را اعلام کردند یا در مقابل آمریکا ایستادند که چنین برخوردی با آمریکا در شورای امنیت بی سابقه است.
رئیس دفتر رئیس جمهور تاکید کرد: درمورد موضوع مکانیسم ماشه و تلاش آمریکا در این زمینه نیز به همین شکل است و نماینده اندونزی به عنوان رئیس دوره ای شورای امنیت به صراحت اعلام کرد به دلیل اینکه اینها هیچ مبنای حقوقی ندارد نمیتوانیم قبول کنیم و تشکیل جلسه دهیم.
دکتر واعظی با بیان اینکه رئیس جمهور نیجر که کشورش از روز گذشته ریاست دوره ای شورای امنیت را عهده دار شده است در گفت و گوی تلفنی با رئیس جمهور کشورمان همین موضع را اتخاذ کرد، افزود: آمریکایی ها خودشان هم می دانند که کارشان مبنای حقوقی و سیاسی ندارد و هدف آنها تبلیغات انتخاباتی است .
وی اظهار داشت: ترامپ به خاطر اشتباهات فاحشی که راجع به کرونا کرده و همچنین برخورد با معترضان نژاد پرستی در آمریکا، براساس نظرسنجی ها در وضعیت خوبی قرار ندارد و به دنبال فرافکنی و کار تبلیغاتی است که بتواند فضای جامعه را تغییر دهد و برای خود وجههای کسب کند.
دکتر واعظی افزود: آقای ترامپ فکر میکند با مسأله سیاست و حقوق هم میتواند با زور و فشار عمل کند که به جایی نخواهد رسید و تهدید اعضای شورای امنیت مبنی بر اینکه درصورت مخلفت با آمریکا با تحریم مواجه خواهند شد، بدعت جدیدی در شورای امنیت و جامعه جهانی است. کشوری که خودش از نظر منطق و حقوق هیچ چیزی ندارد میخواهد با فشار رأی جمع کند و این قابل قبول نیست.
رئیس دفتر رئیس جمهور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آمریکاییها طبق روال تاریخ مشخص کردند که 30 شهریور برگشت تحریمها برای ایران بوده و آیا آمریکاییها ابزار جدیدی دارند و موفق خواهند شد، تاکید کرد: در قطعنامه 2231 برای کشورهای عضو برجام این پیشبینی شده که اگر هر کدام از اعضا، چه ایران و چه سایر اعضا به اختلافی برخورد کنند، باید مراحلی را در کمیتههای مختلف طی کنند و وقتی این مراحل طی شد، نتیجه باید به شورای امنیت برود و شورای امنیت یک ماه وقت دارد تا به این مسأله رسیدگی و اعلام کند.
دکتر واعظی با اشاره به اینکه ایشان یک حقی که برای یک عضو است و از همان سازوکاری که در 2231 و برجام بود، استفاده میکند، ادامه داد: با توجه به اینکه آمریکا عضو برجام نیست، به این یک ماه هم نمیتواند استناد کند و این یک ماه همان اعلام 10 روز قبل آقای پمپئو است که مصاحبه کرد و الان 10 روز آن گذشته است و 20 روز مانده برای آنچه که در ذهن خودش است.
خبرنگار پرسید: مشاور رئیس جمهور آمریکا در جریان سفر هیأت رژیم صهیونیستی به امارات مدعی شد که ایران بزرگترین تهدید منطقه محسوب میشود و به نظر می رسید آمریکا تلاش دارد با تهدیدسازی ایران، سازش اعراب با اسرائیل را پیش ببرد. پاسخ شما به این ادعا و سناریوی آمریکایی چیست؟
رئیس دفتر رئیس جمهور با تاکید براینکه ما متعلق به این منطقه هستیم و امنیت این منطقه، امنیت ایران است و همکاری ما با همسایگان، منافع ملتهای منطقه و همسایگانمان را به همراه دارد، تصریح کرد: سوال این است که آمریکا از هزاران کیلومتر فاصله در این منطقه چه میکند و دولت و ملت های این منطقه به این بلوغ رسیده اند که با هم چگونه عمل کنند و نیاز به قَیم ندارند که یک فردی از آنجا مشخص کند، چه چیزی به نفع و چه چیزی تهدید است.
دکتر واعظی خاطرنشان کرد: وضعیت دولت آمریکا اینقدر خراب شده که بر سر یک موضوع توسل پیدا کرده که به نظر من موضوعی است که آمریکا چگونه میتواند از آن استفاده کند و این مذاکرات پشت پردهای که از سالها قبل بین امارات و اسرائیلیها بود، علنی شده است.
رئیس دفتر رئیس جمهور افزود: اینکه می خواهند در روابط اقتصادی عادیسازی کنند، چه جنجال تبلیغاتی به راه انداختند و ضمن مطرح کردن تهدید ایران، تلاش و گمان میکنند که می توانند از تهدید اسرائیل در منطقه بکاهند و همسایگان و مردم منطقه که سالهای طولانی با هم زندگی کردند، میدانند که این بیشتر یک تبلیغ است تا اینکه چیزی پشت آن باشد.
دکتر واعظی در پاسخ به سوالی درخصوص اظهارات وزیر امور خارجه روسیه برای فراهم کردن زمینه مذاکره مستقیم ایران و آمریکا، با تاکید بر اینکه موضع ما در مورد آمریکا روشن و صریح است و ما بنای مذاکره با آمریکا نداریم، گفت: آمریکایی ها با خروج از برجام و اعمال تحریم های حداکثری به ملت ایران به هیچکدام از اهدافشان نرسیدند و امروز فهمیده اند که راه اشتباهی رفته اند. اینها باید شهامت داشته باشند و به اشتباه خود اعتراف کنند و به برجام برگردند و در چارچوب برجام صحبت کنند.
رئیس دفتر رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگاری درخصوص دلیل حضور نداشتن وزیر امور خارجه در جلسه امروز دولت، گفت: آقای ظریف امروز یک مشکل داشتند نیامدند و هفته پیش هم مسافرت بودند.
از دکتر واعظی درخصوص اقدامات برای زیر سوال بردن تلاش های دولت سوال شد که در پاسخ گفت: متاسفانه در ایران اینطور است کسانی که در انتخابات با هم رقابت می کنند و برخی از گروه های سیاسی، بعد از پایان انتخابات به جای اینکه برای کمک به ساختن کشور با یکدیگر همکاری و همراهی کنند، همواره تا 4 سال بعد منتقد میمانند و دنبال این هستند که تخریب کنند.
رئیس دفتر رئیس جمهور با تاکید بر اینکه انتقاد با تخریب متفاوت است، افزود: طبیعی است که هر چه به زمان انتخابات بعدی نزدیک میشویم برخی چون نمیتوانند خودشان را اثبات کنند باید رقیبشان را تخریب کنند و هر چه به آخر سال نزدیک میشویم باید بیشتر شاهد این اتفاق باشیم.
دکتر واعظی با بیان اینکه در شرایط خاص فعلی با توجه به مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم ها و شیوع ویروس کرونا چارهای جز همکاری همه و کنار گذاشتن اختلافات سیاسی و جناحی نداریم، گفت: همه باید برای رفاه و حل مشکلات مردم با هم همکاری کنیم.
وی ادامه داد: برای انتخابات هم یک دوره بیست روزه یا یک ماهه مشخص شده برای اینکه رقبا حرفهایشان را با مردم بزنند و برنامههای خودشان را بگویند. اینکه از حالا بیایند دولت را تخریب و مردم را از این دولت ناامید کنند برای کسب رای، کار درستی نیست. امیدوارم هم رسانهها و صدا و سیما بیشتر عملکرد دولت را برای مردم بگویند تا مردم امیدوار باشند.
رئیس دفتر رئیس جمهور درخصوص برنامه های دولت برای آغاز سال تحصیلی جدید با توجه به شرایط کرونایی، گفت: در مورد مدارس پروتکلهای بسیار خوبی نوشته شده است. در همین پروتکلهایی که نوشته شده است جایی که قرمز است آموزش غیر حضوری و از طریق تلویزیون و فضای مجازی و غیره است. در مناطق زرد بخشی حضوری و بخشی مجازی و در مناطق سفید آموزش به طور کامل حضوری خواهد بود و ان شاء الله این کار را از 15 شهریور شروع میکنیم.
دکتر واعظی همچنین درمورد زمان معرفی وزیر پیشنهادی صمت به مجلس گفت: تلاشمان بر این است که در اولین فرصت ممکن بعد از پایان تعطیلات مجلس این کار را انجام دهیم.