بسم الله الرحمن الرحیم
قبل از هر چیز لازم میدانم تا از مهمان نوازیهای مردم عزیز و غیور استان چهارمحال و بختیاری سپاسگزاری و تشکر کنم. همچنین از نماینده محترم ولی فقیه در استان، استاندار محترم، فرمانداران، بخشداران، مدیران کل، کارگزاران و خبرنگاران و رسانه ملی و نیروهای انتظامی و مسلح استان سپاسگزاری میکنم.
قبل از آن که به تصمیمات اتخاذ شده در طول سفر اشارهای کنم، لازم میدانم روز خبرنگار را به شما عزیزان و همه خبرنگاران در سراسر ایران اسلامی و خبرنگاران عزیز ایرانی که در خارج از کشور فعالیت میکنند، تبریک عرض کنم.
شما میدانید که آئیننامه اجرایی قانون شفاف سازی اطلاعات که میتواند به کار شما بسیار کمک کند، بعد از سالیان طولانی در دولت تهیه شده و به زودی عملیاتی خواهد شد و از لحاظ کار حرفهای کمک بسیار خوبی برای رسانههای همگانی و عمومی خواهد بود.
همچنین دولت لایحهای را در خصوص صنف انجمن خبرنگاری تهیه خواهد کرد تا بتواند نسبت به کار خبرنگاران کمک کند و اگر تخلفی در این زمینه رخ دهد توسط همین انجمن صنفی و تخصصی مورد بررسی قرار گیرد و اعلام نظر شود. همچنین در زمینه اصلاحاتی که در شرایط جدید برای قانون مطبوعات مورد نیاز است دولت تلاش خواهد کرد. البته این دو لایحهای که من به آنها اشاره میکنم، قبل از نهایی شدن و ارسال به مجلس شورای اسلامی اعلام و نظرات صاحبنظران اخذ و اجرا خواهد شد.
در زمینه رفاهی نیز هم اکنون بیمهای وجود دارد که در شرایط خاصی که مشکل بیکاری برای خبرنگاری به وجود میآید استفاده میشود ولی نیاز به بیمه تکمیلی دارد و انشاءالله به عنوان هدیه روز خبرنگار به وزرای ارشاد و کار، تعاون و رفاه اجتماعی ابلاغ خواهم کرد که این موضوع را در دستور کار و پیگیری قرار دهند و آن را عملیاتی نمایند.
هدیه دوم که هدیهای معنوی است این است که دولت برای آموزش فنی رایگان رشته خبرنگاری قدمهایی برخواهد داشت. انشاءالله روز خبرنگار بر همه شما مبارک باشد و بتوانید کار خبرنگاری را به صورت حرفهای و ملی در سطح استانی و کشور دنبال کنید و رابط خوبی بین دولت و مردم و بخشهای مختلف تخصصی در استان یا سراسر کشور باشید.
اطلاعرسانی به موقع، دقیق و خوب میتواند برای مردم مفید باشد و اتفاقاً اگر بخواهیم به صورت حرفهای با شایعات مبارزه کنیم باید خبرنگاران فعال باشند تا با اطلاعرسانی به موقع و دقیق به مردم عزیز از آن جلوگیری کنند.
اما در خصوص استان، بحمدالله در این دو روز جلسات متعددی به غیر از جلسه عمومی که با مردم شریف استان داشتیم برگزار شد. با نمایندگان روستاییان و عشایر که البته در جمع آنها نمایندگان شوراها هم حضور داشتند جلسة خوبی داشتیم. مطالبات، نظرات و نقدهای خود را مطرح کردند. جلسه دیگری با کارآفرینان و بخش توسعهای استان و سرمایهگذاران داخلی و خارجی برگزار کردیم و زمینه برای فعالیت آنها آماده است.
جلسه دیروز، جلسه مفیدی بود که البته من در بخشی از آن شرکت داشتم و قبل از حضور من و بعد از آن نیز ادامه داشت و در آن به تصمیمات خوبی رسیدند. برخی از کارآفرینان هم اعلام کردند که آمادهاند تا با توان مالی خود برخی از پروژهها را به عهده بگیرند.
پروژه فولاد استان که مرحله اول آن آهن ریختهگری است پیشرفت نسبتاً خوبی داشته است. ما دیروز از آن پروژه بازدید کردیم و مسئولین پروژه قول دادند تا انشاءالله بخش اول آن را در سال 1394 اجرایی و عملیاتی کنند و بخش دوم که بخش ذوب است با یک سال تأخیر در سال 1395 اجرا خواهد شد. البته تأخیر از نظر زمانی است تا مرحله دیگر یعنی مرحله ورق هم اجرا شود. البته زمان بندی دقیقی برای آن ارائه نشد ولی احتمال دارد که در سال 1396 به بهرهبرداری و افتتاح برسد.ضمناً تصمیم گرفته شد تا زمینه برای ظرفیت تولید فولاد استان به دو برابر افزایش یابد.
در همین مرحله که در سه سال به اجرا در خواهد آمد، اشتغال قابل ملاحظهای در دو بخش مستقیم و غیرمستقیم تا تعداد 8500 نفر ایجاد خواهد شد که میتواند به اشتغال استان کمک کند.
موضوع دیگر مسئله ایجاد راهآهن اصفهان – اهواز است که از طریق اصفهان - شهرکرد و شهرهای قرار گرفته در مسیر به اهواز متصل خواهد شد. البته پروژه بسیار بزرگ، سنگین و پرهزینهای است و تاکنون دوبار مطالعات این پروژه انجام شده و مطالعات تکمیلی هم به سرعت انجام خواهد شد. دستور اجرای این پروژه صادر شده است و انشاءالله این کار آغاز خواهد شد.
البته این پروژه توسط بخش خصوصی اجرایی و عملیاتی خواهد شد و دولت در صورت نیاز تسهیلات لازم را از طریق صندوق توسعه تأمین خواهد کرد. این پروژه تحول بزرگی برای استان و کشور خواهد بود و به دلیل اینکه بسیاری از ترددها به جای کامیون توسط ریل انجام خواهد شد در زمینه سوخت نیز صرفهجویی خواهد شد. انجام این پروژه استان را از تنگنا و انزوا خارج کرده و جاده مهمی در بحث گردشگری و کمک به آن خواهد بود.
مسئله بعدی موضوع آب است. با اینکه این استان به عنوان مرکز و صادر کننده آب کشور محسوب میشود، اما در زمینه آب مشکلات فراوانی دارد. همیشه بحث من این بوده است که همه باید از آب آشامیدنی استفاده کنند ولی حتی در این خصوص هم استان چهارمحال و بختیاری مشکلات فراوانی دارد.
تصمیم گرفته شد تا پروژه آبرسانی از بن به بروجن و شهرها و روستاهای در مسیر راه فعال شود. این پروژه توسط بخش خصوصی اجرا و عملیاتی خواهد شد و اگر هم مشکلی به وجود آید، راههای جایگزین برای آن پیشبینی شده است. این پروژه میتواند به تأمین آب آشامیدنی استان کمک خوبی بکند.
پروژه دیگر، پروژه گردشگری است. این استان باید یکی از مراکز مهم گردشگری کشور باشد. این استان استعدادهای فراوانی مخصوصاً در اکوتوریسم دارد و میتواند جاذبههای خوبی برای جهانگردی باشد. در این زمینه دستور لازم صادر شده است تا طرح جامع گردشگری ظرف مدت سال جاری آماده شود و بتوانیم از امسال طرح را اجرایی و عملیاتی کنیم. البته سرمایهگذاریهای این طرح عمدتاً توسط بخش خصوصی انجام خواهد شد.
پروژه دیگر هم راه مربوط به کارون چهار بود که دیشب و امروز مشکلات آن حل و فصل گردید و مشکلات امروز منطقه کیار و اردل توسط این پروژه حل خواهد شد.
البته بنده در زمان دفاع مقدس به همراه آیتالله هاشمی رفسنجانی یکی دو بار از این جاده عبور کرده و یک بار هم به دلیل طغیان آب در این جاده معطل ماندیم. در آن زمان این سد وجود نداشت. انشاءالله این پروژه هم انجام خواهد شد و در سال جاری به بهرهبرداری خواهد رسید. وزیر نیرو امروز صبح قول دادند که این پروژه امسال عملیاتی شود.
ضمن اینکه 79 طرحی که معاونت راهبردی رئیس جمهور آن را در تهران مورد بررسی قرار داد و آماده کردند، امروز هم در جلسه شورای اداری مطرح و قول داده شد تا انشاءالله صد درصد اعتبارات لازم به طرحهای مذکور تخصیص داده شود. البته ایشان لفظ ماضی به کار بردند و اعلام نمودند که تخصیص داده شده است. به هر حال تخصیص داده شد. این مجموعهها 206 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که همه اعتبارات به صورت صد درصد از هم اکنون تخصیص داده شده است و انشاءالله اجرایی و عملیاتی میشود.
79 پروژه مذکور مربوط به تمام شهرستانهای استان است. امیدواریم انشاءالله این سفر، سفر پرخیر و برکتی برای مردم عزیز این استان باشد و ما هم بتوانیم قدمهای لازم را در این زمینه برای اجرایی شدن همه قولهایی که دادیم برداشته باشیم.
خانم شیروانی به نمایندگی از نشریات محلی و استانی:
به نام خدا. باسلام و عرض ادب. جناب آقای دکتر روحانی همانطور که واقفاید در استان خوزستان از محل درآمدهای نفتی درصدی به این استان تخصیص مییابد، اما در چهارمحال و بختیاری که نماد آبخیزی کشور است درصدی از محل درآمدهای آبی به استان اختصاص نمییابد. سدسازیها تولید ثروت ملی برای کشور به همراه دارد اما تنها دستاورد آن برای استان مهاجرت بومیان به شهرها و حاشیه نشینی در شهرها بوده است. به نظر میرسد واگذاری مدیریت سد کارون چهار به استان چهارمحال و بختیاری و تخصیص درصدی از درآمدهای آبی به این استان راهکاری مناسب برای محرومیتزدایی از چهره این استان باشد. برنامه دولت در این زمینه چیست؟
رئیس جمهور:
این موضوعی است که آقای استاندار هم در جلسه شورای اداری به آن اشاره کردند. البته بزرگترین صادرات این استان میتواند آب باشد، ولی در خشکسالی معلوم شد که خیلی ظرفیت صادرات ندارد. اما در ترسالی ظرفیت بالایی برای صادرات آب دارد. ما در زمینه آب باید کارهای فراوانی انجام دهیم. مهمترین آن صرفه جویی و بهرهوری درست از آب است. به هر حال کشور ما کم آب است و روی کمربند خشک قرار گرفته است. لذا باید از آب موجود بهترین استفادهها را ببریم و اگر استانی منابعی دارد که کشور از آن استفاده میکند باید از منابع آن استان برای خودش هم بهرهبرداری شود و ما این موضوع را دنبال خواهیم کرد.
آقای فتاحی به نمایندگی از روزنامهها و هفتهنامههای استان:
به نام خدا، جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهور و دانشمند ارزشمند عزیز، حضور جنابعالی و کاروان دولت تدبیر و امید در استان ولایتمدار چهارمحال و بختیاری چشم و دل مردم استان را روشن کرد. خسته نباشید، خدا قوت.امیدواریم که این سفر خیرات و برکات زیادی برای مردم استان داشته باشد. مردم شما را فراموش نمیکنند، انشاءالله که شما هم مردم را فراموش نکنید.
با توجه به حضور دولت محترم در استان بفرمایید که با توجه به پتانسیل استان چه برنامههایی برای توسعه کشاورزی و صنایع تبدیلی و همچنین توسعه مناطق عشایری دارید؟
رئیس جمهور:
کشاورزی مسئله بسیار مهمی است و این استان هم در بخش کشاورزی به طور عام و دامپروری و باغداری و کشت استعداد خوبی دارد.
چند طرح وجود دارد که البته عمدة این طرحها را بخشهای خصوصی یا بخشهای عمومی غیردولتی به عهده گرفتهاند. در زمینه وام برای آبزیان برنامهریزی لازم انجام گرفته است. سه، چهار پروژه است که بنیاد و تبصره اجرایی به عهده گرفتهاند و انشاءالله کمک خواهد شد تا این طرحها اجرایی شوند.
آقای نادریان از صدا سیمای استان:
به نام خدا. جناب آقای رئیس جمهور به دلیل حضور در استان و شرکت در برنامههای مختلف به شما خسته نباشید میگویم. حضرتعالی در سفر انتخاباتی خود به استان چهارمحال و بختیاری به واگذاری امور به دست مردم و ایجاد فضای کسب و کار پایدار تأکید کردید. در حال حاضر هم دولت تدبیر و امید بسته ضد رکود را در دست بررسی و اجرا دارد. لطفاً در خصوص بسته مذکور توضیح بفرمایید و اینکه برای رونق کسب و کار در استانهای کوچک و در حال توسعه چه برنامههایی دارید؟
رئیس جمهور:
یکی از کارهایی که دولت تقریباً در ماههای اخیر به خصوص در یک ماه گذشته تمام وقت خود را صرف کرد بررسی مسئله خروج از رکود بود. ما در بحث مهار تورم قدمهایی را برداشتیم که البته باید آن قدمها را هم مراقبت کرده و ادامه دهیم وگرنه اگر آن هم رها شود همانند فنر به حالت اول بر میگردد. انشاءالله ضمن اینکه آن بسته ضد تورم را ادامه میدهیم، در مدت اخیر بیشترین تلاش دولت طراحی خروج از رکود بوده است.
جلسات اخیر هیئت دولت، به خصوص جلسه صبح و عصر روز سهشنبه که جلسه فوقالعاده بود برای بررسی همین بسته بود.
البته بخشی از آن نیاز به قانون دارد و لذا به یک لایحه تبدیل شده و انشاءالله بعد از مرخصی نمایندگان و شروع به کار مجلس با قید فوریت تقدیم خواهد شد تا سریعتر مورد بررسی قرار گرفته و تصویب شود. در بحث خروج از تورم حرکت خوبی خواهد بود. مواردی هم هست که نیاز به قانون ندارد و دولت باید انجام دهد که اکثر آنها را دولت انجام داده و شاید نیاز به یک جلسه دیگر باشد تا نهایی شود که آن هم برای اجرا ابلاغ خواهد شد.
مجموعه این بسته را در جلسه سمینارگونه روز سهشنبه هفته آینده رونمایی خواهیم کرد و متخصصین اقتصادی آن را توضیح خواهند داد و مردم و کارآفرینان از زوایای مختلف این بسته مطلع خواهند شد.
من در ابتدای امسال گفته بودم که مهمترین کار دولت در امسال خروج از رکود است. البته من در مسائل اقتصادی خیلی آدم خوشبینی نیستم. اما در عین حال معتقد هستم که از رکود خارج شدهایم. یعنی همین امروز اگر محاسبات چهار، پنج ماه اول سال را مورد محاسبه قرار بدهند، حتماً از رکود خارج شدهایم و امسال رشد اقتصادی ما منفی نخواهد بود. اما اینکه چه زمانی به رونق برسیم مقداری زمان خواهد برد. وقتی از رکود خارج میشویم باید کارهای زیادی انجام شود تا به رونق برسیم. تلاش ما این است که انشاءالله تا پایان سال اولین علائم رونق را مشاهده کنیم. انشاءالله امسال اینچنین خواهد شد. من در روز سهشنبه اعلام خواهم کرد که حتی در زمینة تورم قولی که به مردم داده بودیم که تا پایان امسال به 25 درصد خواهد رسید از آن رقم قبلی کمتر خواهد بود. امیدواریم رقم رشد ما هم از آنچه در ذهن ماست بیشتر شود.
انشاءالله از یک سو تورم کم شود و از سوی دیگر رشد بیشتر شود و ما به نقطهای برسیم که مردم به آینده امیدوار باشند. من همین جا اعلام میکنم هر آنچه ما تا به امروز در بخش اقتصاد به دست آوردهایم در سایه نشاط و امید و حوصله و آرامش مردم بوده است و این ثباتی که امروز به طور نسبی در بازار حاکم است، به دلیل حمایت و کمک مردم و امید مردم به آینده است. من به مردم عزیز عرض میکنم که باید به آینده حتی بیش از آنچه امروز امید دارند، امیدوار باشند. ما میتوانیم دست به دست هم بدهیم و انشاءالله آیندةپرامیدی را برای کشور عزیزمان پیشبینی کنیم.
آقای غفاری به نمایندگی از روزنامههای سراسری استان:
به نام خدا، تشریف فرمایی جنابعالی و هیئت دولت به سرزمین دلاورمردان و شیرزنان بختیاری را خوشامد میگویم.
با تشکر از تصمیم شورای عالی آب کشور در حذف تونل بهشتآباد و بررسی کارشناسی برداشت آب از تونل گلاب، همانطور که مستحضر هستید بخش عظیمی از آب کشور از این استان تأمین میشود. بفرمایید چه برنامهای برای بازگشت بخشی از درآمدهای حاصل از ارزش افزوده در بخشهای مختلف تولیدی استان دارید و امیدواریم همان طور که روز خبرنگار را تبریک گفتید، لطف و عنایت حضرتعالی نیز در این سفر شامل حال خبرنگاران شود.
رئیس جمهور:
این نکته که اگر آبی از این استان صادر میشود، بهره استان از آن چه خواهد بود مطرح شد و من گفتم که موضوعی قابل توجه و بررسی است و ما آن را بررسی خواهیم کرد. البته نسبت به کل مسئله انتقال آب مطلع هستید که دولت در همان روزهای اول کار شورای عالی آب را تشکیل داد و شورا هم به دلیل معضلات کشور و عقبماندگیهایی که وجود داشت چند جلسه تشکیل داد و مجدداً هم تشکیل خواهد شد. در شورای عالی آب تصمیماتی اتخاذ شد و شما هم از آن مطلع هستید و ما این جلسات را ادامه خواهیم داد.
همان طور که من به مردم قول دادم به غیر از موضوع آب آشامیدنی، هر مقدار آبی که بخواهد از هر استان و سرشاخهای اختصاص داده شود، حتماً باید با مطالعه علمی و بررسی کارشناسانه و در چارچوب قانون و مقررات و حق و عقل باشد، ما نخواهیم گذاشت که حقوق هیچ یک از هموطنان ما تضییع شود. این استان زیبا و پرجاذبه هدیه خداوند است و نه تنها به قول شما سرزمین آب و آفتاب، بلکه دارای کوهسارها و جاذبههای زیبا نیز میباشد. این استان میتواند به عنوان مرکز ورزش زمستانی کشور باشد و میتوان در اینجا پیستهای اسکی بسیار فراون و مدرن ایجاد کرد. انشاءالله امیدواریم کارآفرینان و بخش خصوصی در این زمینه سرمایهگذاری بکنند و شاهد یک دهکده المپیک برای ورزشهای زمستانی باشیم. ما انشاءالله هر دو موضوع تقسیم عادلانه و استفاده آب از سرشاخهها و بهرهمندی استان از آب صادراتی را دنبال خواهیم کرد.
آقای رئیسی به نمایندگی از سرپرستی خبرگزاریهای رسمی کشور در استان:
به نام خدا. به شما و اعضای هیئت دولت سلام عرض کرده و خوشامد میگویم. ضمن تبریک روز خبرنگار به همه خبرنگاران، عکاسان خبری، دبیران و سردبیران و مجموعه رسانهها. جناب آقای رئیس جمهور استان چهارمحال و بختیاری بین دو استان صنعتی و انرژیک کشور قرار گرفته است. آیا دولت تدبیر و امید شاخصههای خاصی برای توازن بین این استان و دو استان دیگر دارد یا خیر؟
رئیس جمهور:
اصل نکته شما یعنی مسئله توازن و تعادل بسیار نکته مهمی است، یعنی یکی از تلاشهای دولت ایجاد توازن و تعادل در سراسر کشور است. ما شاهد استانهایی هستیم که از امکانات بیشتر برخوردار هستند یا استانهایی که کمتر برخوردارند و حتی استانهایی هم هستند که محرومیت شدیدی دارند و البته در همه جا و حتی جاهایی که کاملاً محروم هستند استعدادهایی وجود دارد تا از آن محرومیت خارج شوند. در همین اواخر در دولت بحث آمایش و ایجاد تعادل در استانهای مختلف را داشتیم و بحثهای خوبی مطرح شد که البته باید ادامه پیدا کند و نهایی شود.
اگر ما بتوانیم برای این استان همین سه، چهار پروژه بزرگی را که اعلام کردم اجرایی و عملیاتی کنیم تحول بزرگی در استان ایجاد خواهد شد. اگر بتوانیم گردشگری را در این استان توسعه دهیم، خواهید دید که چه تحولی در استان و درآمدزایی آن ایجاد خواهد شد.
اگر طرحهایی که در خصوص آب است اجرایی و عملیاتی شود موجب زندگی بهتر و رفاه بیشتر مردم خواهد شد. برنامههای ایجاد جاده و راه آهن نیز تأثیر خود را خواهد گذاشت و در مجموع من فکر میکنم تمام 79 طرحی که مصوب شده امسال و سال آینده اجرایی و عملیاتی خواهد شد و چهار طرحی را هم که من اعلام کردم در سال آینده یا سالهای بعد عملیاتی خواهد شد. اما تمام این طرحها از امسال آغاز خواهد شد.
گزارشگر:
آقای دکتر از وقتی که در اختیار قرار دادید متشکرم. از خبرنگاران محترم هم تشکر کرده و برای آنان آرزوی سلامتی دارم و روز خبرنگار را به یکایک شما تبریک عرض میکنم.
خدانگهدار