بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطاهرین و صحبه المنتجبین
جلسه باشکوه و بابرکتی است در حضور عالمان، اندیشمندان، محققین و مبلغین دین مبین اسلام، مروجین راه پیامبر عظیمالشأن اسلام و اهل بیت و اصحاب منتخب آن حضرت، شخصیتهایی که در طول عمرشان تلاش کردند با اسلام، قرآن، سیرۀ پیامبر و مسیر حق و حقیقت بیشتر آشنا شوند و آن را با بیانی قابل فهم، در هر مقطع زمانی، برای مردم توضیح دهند. من چند نکته را در محضر شما بزرگان دین به طور اختصار عرض میکنم.
نکتة اول اینکه وحدت میان مسلمانها یکی از آرمانهای بزرگ اسلام و شخص پیامبر اسلام بوده و توصیة ایشان و قرآن مجید است. خیلیها دوست دارند میان امت اسلامی در کل و در ایران اسلامی میان مذاهب اسلامی تفرقه و اختلاف باشد. البته اختلاف اگر به معنی تفاوت نظر و تفسیر باشد مشکلی ندارد و مانند اختلاف اللیل و النهار و نوعی تضارب آراست، اما اگر به معنی تنازع و رویارویی باشد و جامعه را به سمت پراکندگی ببرد، میتواند برای جامعه بسیار خطرناک باشد.
ما امروز مشکلات و بدخواهان فراوانی در سطح جهان و منطقه داریم. امروز دشمنان اسلام کاری کردند که مسلمانی مسلمانی را میکشد و به آن افتخار میکند. امروز در منطقة ما وضعی ایجاد شده است که افراطیگری، اختلاف، تفرقه و رویارویی میان مسلمانان گسترده شده است. مسلمانی مسلمانی را از بین ببرد و به خاطر این سفک دماء آروزی بهشت بکند؟! چرا به لحاظ فرهنگی، دشمن این همه توانست در مسیر جدایی مسلمانان موفق شود؟
نه در استان هرمزگان که در سراسر ایران، بحمدالله امروز اتحاد، همبستگی و برادری در میان مسلمانان حاکم است و این دولت مصمم است که بر موضوع اتحاد مسلمانان به عنوان یک آرزو و هدف مقدس اصرار بورزد و همة اعضای دولت در این مورد مکلف هستند.
چرا باید بین ما اختلاف باشد و از هم جدا باشیم و چرا از نیرویمان برای اهداف بلند خود استفاده نکنیم. ما اگر میخواهیم در اهداف دینی و ملی خودمان برای بسط و ترویج فرهنگ اسلامی موفق باشیم، تنها در مقام عمل باید برادری و اخلاق اسلامی خودمان را نشان دهیم و الا اگر بنا باشد که مسلمانی به کشتار مسلمانی بپردازد و بعد بخواهد ترویج این شرعیت را بکند، کدام گوش بدهکار حرف وی است؟ میگویند که خودشان رودروی هم ایستادهاند و همدیگر را با افتخار میکشند، ما را به چه دعوت میکنند! اگر میخواهیم دعوتمان مؤثر باشد، باید آن اخلاق حسنة محمدی که همه به آن افتخار میکنیم، (همان که فرمود: بعثت لاتمم مکارم الاخلاق) را ترویج کنیم و در این راستا به عنوان وظیفه و آرمان تلاش کنیم.
امام (ره) همواره بر مسئلة اتحاد و وحدت اصرار داشتند و آن جملة معروفش را همه به یاد دارید که گفتند: مسلمانی که علیه مسلمان دیگری دارد تلاش میکند نه شیعه است نه سنی. چطور میشود کسی ادعای شیعه یا سنی بودن داشته باشد و رو در روی فردی که لا اله الا الله، محمداً رسولالله گفته بایستد!
امروز در شرایطی که ما هستیم، همه وظیفه داریم ایران را به عنوان یک الگو و نمونه برای همة دنیای اسلام معرفی کنیم و بگوییم نمونة همزیستی مسالمتآمیز و برادری در میان مسلمانان، امت اسلامی جمهوری اسلامی ایران است. هم امام (ره) و هم مقام معظم رهبری بر این موضوع تأکید داشتند و دارند.
امروز اگر بخواهیم مسائلمان را با هزینة کم با دنیا حل کنیم، حداقل به دو چیز نیاز داریم: یکی قدرتنمایی این ملت است که بالاترین بخش آن انسجام و وحدت ملی است. باید همة دنیا ببینند که ایران یکپارچه است و همه مردم آن برای فرهنگ بلند، هویت اسلامی – ایرانی، منافع و توسعة کشور و دفاع از حقوق حقه متحد هستند.
امروز بحث اصلی اسلام، توحید و قرآن است و عدهای میخواهند اسلام را نابود کنند، شیعه و سنی بودن برایشان فرق ندارد. آنها میخواهند قرآن، سیره پیامبر و راه اهلبیت حاکم نباشد. یکسری مسائل جزئی اعتقادی یا غیراعتقادی یا مناسکی که در برابر وحدت اعتقادی موجود قابل مقایسه نیست، ما را از پیروزی در برابر بدخواهان باز میدارد.
نمایندة ولی فقیه در استان اشاره کردند که راجع به مسئلة هستهای نیز سخنی گفته شود. بدانید اگر ما تا امروز هم موفقیتی به دست آوردیم، در سایه قدرت ملیمان بوده است. اولین شرط قدرت ملی نیز همین وحدت و یکپارچگی است. البته نقد اشکال ندارد و اگر سازنده و دلسوزانه باشد، وظیفه است. النصیحة لائمه المسلمین، نصیحت در لغت به معنی تقویت است و نقد و وعظ از روی دلسوزی اینچنین است.
دشمنان ما خواستند به بهانههایی ما را از حقوق حقة خودمان بازدارند. این حقوق حقه فقط حق هستهای نیست، این یکی از حقوق ماست. آنها با این بهانه خواستند ما را از همة حقوقمان بازدارند؛ تجارت آزاد، تعامل با دیگران، صادرات اجناس و حواله پول اینها همه حق ماست. دشمن میخواست ظالمانه به بهانهای ما را از حقوقمان بازدارد و تلاش دولت بر این است که بهانه را از دست دشمن بگیرد. جمهوری اسلامی ایران اگر دنبال حقوق هستهای خود است، برای توسعة کشور است.
من از اولین روزی که در این کشور راجع به قضیه هستهای بحث کردیم در جریان آن و در کنار تلاشهای انجام گرفته بودم و مسئولیت داشتم. آنهایی که دنبال سلاح هستهای رفتند، هیچگاه در مورد غنیسازی با دیگر کشورها صحبت نکردند. هیچ سادهلوحی اگر میخواهد بمب درست کند، این کار را نمیکند. ما در این مورد هم با شرق و هم با غرب صحبت کردیم که فناوری غنیسازی را تهیه کنیم تا بتوانیم سوخت هستهای داشته باشیم. اگر میخواستیم کار منفی بیخبر از دنیا انجام بدهیم نمیرفتیم داد بزنیم. پس ما دنبال سلاح هستهای نبودیم و آن را خلاف اخلاق، فقه و شرع مقدس اسلام - همانطور که مقام معظم رهبری فتوی دادند - میدانیم. ما دنبال این بودیم که روی پای خودمان بایستیم. فناوری هستهای یکی از فناوریهای ارزشمند در دنیای امروز است. آنها بهانهای به دست آوردند، آن را دنبال کردند و ما را به جایی بردند که تحریمهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کردند.
تلاش دولت این است تا با شفافسازی بیشتر در چارچوب مقررات بینالمللی و با مذاکرات سازنده با آنهایی که در مقاطعی برای ما مشکل درست کردند و هنوز هم آن مشکل ادامه دارد، به اصطلاح کشورهای 1+5، تأکید بیشتری بر حق طبیعی خودمان بکنیم. میخواهیم دنیا در اجرای این حق برایمان مزاحمت ایجاد نکند و در این راستا قدم اول را برداشتیم. در این قدم اول شما میبینید که در متن تفاهم، بر غنیسازی در نطنز یا فردو تأکید شده است، منتهی بحث این است که گسترش آن تا چه اندازه باشد. بنابراین ما بر حق طبیعی و مسلم خودمان تأکید کرده و میکنیم تا ظلمهای ناروا را از این رهگذر برطرف کنیم. در قدم اول موفق بودیم و در قدم دوم که انشاءالله قدم نهایی ماست، فعلاً در اولین مذاکرات قدمهای قابل پیشبینی را برداشتیم که انشاءالله بتوانیم در فرصت ششماهه به توافقی برسیم که هم فشارها علیه مردم ما برداشته شود و هم بتوانیم حقوقمان را دنبال کنیم و به نتیجه برسانیم.
نکته نهایی که میخواهم بر آن تأکید کنم: امروز زمانی است که همة ما در بحث توسعه کشور از جمله توسعة اقتصادی، با سیاستهای کلیای که اخیراً مقام معظم رهبری ابلاغ کردند، یعنی اقتصاد مقاومتی، باید به میدان بیاییم. هیچ کاری بدون زیرساخت فرهنگی امکانپذیر نیست. اگر ما بخواهیم در اقتصاد قدمی به جلو برداریم، باید از لحاظ فرهنگی مردم را آماده کنیم. در بخش اقتصاد تنها مدیریت، سرمایه، کار و تلاش کافی نیست، بلکه به وجدان کاری، اخلاق کاری، تلاش و حتی گاهی صبر و ایثار هم نیاز داریم. ما باید کشور را به پیش ببریم. اصلاً این بحث که دولت چرا این کار را نمیکند، آن کار را نمیکند درست نیست؛ همه کارها را مردم باید انجام بدهند، دولت خادمی است که یکسری تسهیلات را برای آنها ایجاد میکند.
فرهنگ هم دست شما مردم، علما، مسئولین فرهنگی و نویسندگان است. مگر دولت میتواند مسائل فرهنگی را حل کند؟ دولت میتواند کمک کند و این اصحاب فرهنگ هستند که باید این بار را بر دوش بگیرند.
دولت مگر میتواند کارخانه دار، صنعتگر یا کشاورز خوبی باشد؟ مردم باید این کار را انجام بدهند. این همه کارمند دولت! هرچه ما به دست میآوریم باید حقوق کارمندها و بازنشستهها را بدهیم. مگر یک کشور هفتاد و چند میلیونی چقدر کارمند دولت میخواهد! در کشورهای دیگر چقدر کارمند است؟ در ژاپن چقدر کارمند است؟ زیر یک میلیون، با کمتر از پانصد هزار کارمند ژاپن را اداره میکنند. در کشور ما 5/3-4 میلیون کارمند داریم. اگر بنا باشد هر روز از چاه نفت برداریم بفروشیم و دشمن هم با پررویی بیاید همان را تحریم کند، آن وقت پول آن را تبدیل کنیم به حقوق و [این اساساً کار درستی نیست] مردم باید به صحنه بیایند و دولت باید تسهیل کننده باشد.
البته یکمقدار سرمایهگذاری در مراحل اولیه لازم است. در همین سفر هم انشاءالله تصمیم بر این است. در استان مهم و استراتژیک هرمزگان که امکانات طبیعی و سواحل زیادی دارد، تلاش زیادی باید صورت بگیرد.
الان در بحث فولاد تلاش ما این است که تسهیلات را فراهم کنیم، اینجا یکی از قطبهای مهم فولاد خواهد بود. این استان با بنادر بسیار بزرگ و مهمی که دارد مرکز اصلی و مهم حمل و نقل کشور است؛ امروز ما تصمیم گرفتیم هم کار تجهیز و تکمیل فاز دوم بندر شهید رجایی را انجام بدهیم و هم فاز سوم را شروع کنیم و صحبت اولیهای نیز کردیم که فاز چهارم و پنجم را نیز آغاز کنیم. این یک تحول بسیار بزرگ برای این استان خواهد بود. البته در خصوص شیلات و آبزیان که گفتید، حتماً باید کمک شود، چون استعداد زیادی در استان وجود دارد؛ کشاورزی نیز همینطور.
اما برای سواحل، انشاءالله راه بندرعباس به جاسک، بخشی از آن که بزرگراه است تکمیل خواهد شد و بخشی که بهسازی راه است برای آن نیز تصمیماتی داریم که تا پایان دولت این مسیر همه به صورت بزرگراه شود. این دولت مصمم است جاسک را به یک بندر استراتژیک تبدیل کند و این کار را خواهیم کرد.
در سفر فردا به جاسک این تصمیمات را به مردم آنجا ابلاغ خواهیم کرد و کارهایی را آغاز میکنیم که در طول همین دولت و بعد از آن با به نتیجه رسیدن آنها جاسک به یک قطب اقتصادی و بندری بسیار مهم در دریای عمان تبدیل میشود.
در همة این کارها و در چارچوب اقتصاد مقاومتی که سیاستهای آن اعلام شده و باید زمینه را برای توسعه کشور آماده کنیم، ما نیاز به فرهنگ داریم. ممکن است شما بگویید علمای دین بیشتر دنبال این هستند که احکام دین را برای مردم بیان کنند، اما توسعه هم جزو دین است و فرق ندارد. اینکه زندگی مردم خوب شود و فقر برداشته شود، همة اینها جزو دین است.
من از همة روحانیون شیعه و سنی در سراسر کشور تقاضا میکنم در این مقطع وارد صحنه شوند؛ خطبههای نماز جمعه هم بیشتر رنگ و بوی توسعه اقتصادی و اجرای اقتصاد مقاومتی داشته باشد. اقتصاد مقاومتی که رهبری دستور دادند. شما بدانید تنها توسعة اقتصادی مدنظر نیست، بلکه در آن قدرت هم منظور است. این نوع اقتصاد باعث میشود که کشور روی پای خودش بایستد تا بتوانیم از پیچها به خوبی عبور کنیم. اقتصادی که برونزا و آینده نگر است که انشاءالله در هر دو قسمت، هم در زمینة داخلی در بهبود محیط کسب و کار و هم در زمینه خارجی و تعامل سازنده با دنیا مؤثر و کارا خواهد بود. در همة این زمینهها روحانیون باید پیشقدم و پیشتاز باشد و همه از شیعه و سنی و بزرگانی که امشب خدمتشان هستیم یا پیام ما را میشنوند، انشاءالله همه دست به دست هم بدهیم برای وحدت بیشتر و حرکت در مسیر توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و مخصوصاً اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی.
از همة شما سپاسگزاری میکنم و متشکرم از اینکه از دور و نزدیک به اینجا تشریف آوردید.