- سخنراني در مجلس جهت اخذ رأي اعتماد به وزير پيشنهادي امورخارجه
سه‌شنبه 24 بهمن 1391 - 15:43
فارسی | اردو | العربية | English | Français | Español

 بسم الله الرحمن الرحيم

سخنراني در مجلس جهت اخذ رأي اعتماد به وزير پيشنهادي امورخارجه

 بسم الله الرحمن الرحيم

شناسه خبر: 26766 - 

يکشنبه 10 بهمن 1389 - 08:40

اللهم عجل  لوليک الفرج و العافية والنصر و اجعلنا من خير انصاره و اعوانه والمستشهدين بين يديه

خداي بزرگ را سپاسگزارم که بار ديگر فرصت ديدار و توفيق ديدار با همكاران عزيزم، نمايندگان محترم مردم در مجلس شوراي اسلامي را عنايت فرمود.

در آستانة رحلت پيامبر گرامي اسلام، حضرت محمدمصطفي (ص) و فرزندان برومند ايشان هستيم. اين حادثه عظيم را به شما عزيزان، ملت ايران و جامعة بشري تسليت عرض مي‌كنم.

همين طور در آستانة دهه فجر انقلاب اسلامي هستيم. ياد امام و شهيدان و مجاهدتهاي بي‌نظير و تاريخ‌ساز ملت ايران را گرامي مي‌دارم و از خداي متعال مي‌خواهم كه ملت ما و خادمان ملت ما را همچنان برخط نوراني امامت و خط ولايت و امام استوار و ثابت قدم بدارد.

فرصتي شد تا مروري كوتاه بر عرصة بسيار مهم سياست خارجي داشته باشيم.

شما بهتر مي‌دانيد كه انديشة انقلاب انديشه‌اي جهاني است. انقلاب آمد تا اولاً انسان را احيا بكند و ثانياً حركت تاريخي بشر به سوي برقراري جامعة جهانيِ سرشار از عدل و سعادت را شتاب جديدي ببخشد.

انقلاب اسلامي ايران نه يك انقلاب قومي، جغرافيايي، حزبي و گروهي، كه انقلابي انساني است؛ ادامة حركت پيامبر گرامي اسلام، پيامبران گرامي و ائمه طاهرين، در راستاي خط تعبيه شدة الهي براي رسيدن بشريت به سر منزل مقصود است.

سياست خارجي از روز اول از اركان اصلي انقلاب بوده است. حتي قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، مواضع امام(ره) دربارة مناسبات جهاني مواضع بسيار شفاف و روشني است. انقلاب اسلامي، برپايي حكومت جمهوري اسلامي و ساختن ايران، كوشش براي اصلاح مناسبات جهاني و جز از طريق تلاش براي پيشبرد آرمانهاي الهي انقلاب در عرصة بين‌الملل ممكن نيست.

ساختن ايران، پيشبرد امور ايران و تحقق اهداف بلند انقلاب اسلامي در سرزمين مقدس ايران در بستري از تلاش براي اصلاح مناسبات جهاني و پيشبرد آرمانهاي جهاني انقلاب امكان‌پذير است.

به همين دليل سياست خارجي جزء مهم‌ترين بخشهاي ادارة حكومت و مأموريتهاي ملت ايران بوده است. انديشة انقلاب اسلامي انديشه‌اي جهاني است؛ آرمانهاي انقلاب آرمانهاي جهاني و برآمده از فطرت پاك بشر و در جهت آرزوهاي بشريت است. استقرار عدالت و پاكي در جهان آرزوي همة پيامبران الهي، مصلحان، صالحان و مجاهدان بوده است. انقلاب اسلامي فرصتي بي‌نظير، طلايي و تاريخي براي همة بشريت است. هر روز كه از عمر مبارك اين انقلاب گذشته است، سطح تماس و عرصة فعاليت سياست خارجي گسترش پيدا كرده است.

در طول 32 سال دو اتفاق بسيار مهم رخ داده است. موانع اصلي در برابر حركت انقلاب اسلامي يكي پس از ديگري در حال فرو ريختن هستند. باور ما اين است كه استكبار و نظام سلطة امروز مقتدرترين، خشن‌ترين، مؤثرترين و گسترده‌ترين استكبار تاريخ است.

هيچ گاه در طول تاريخ چنين نظام سلطه و سيطرة جهاني شكل نگرفته است. دايرة حكومت و تأثير و گسترة شقاوتها و جنايتهاي فرعونهاي تاريخ بسيار بسيار محدودتر از دايرة عمل استكبار امروز است.

ما در طول تاريخ نداشته‌ايم كه نظام سلطه‌اي پيدا بشود كه با سازوكارهاي بسيار پيچيده و فريبكارانه جيب همه آحاد بشر را خالي كند و هيچ كس متوجه نشود. سلطه‌گران غارتگريهايي كرده‌اند، اما ابعاد غارتگري مدرن قابل مقايسه با آنها نيست. با يك طراحي سازوكار اقتصادي 30 هزار ميليارد دلار از جيب ملتها بر مي‌دارند. تورم، فقر و تبعيض را تحميل مي‌كنند و هيچ كس متوجه نمي‌شود و بدتر از آن اينكه روشنفكران و بعضي از دانشمندان كشورهاي غارت زده عمل غارتگران را تئوريزه و به نام علم منتشر مي‌كنند و از آن دفاع مي‌كنند.

در كجاي تاريخ مستكبريني با اين قدرت آمدند كه در يك قرن بيش از صد ميليون آدم بكشند؟ نداشتيم. اين طور محيط زيست را به هم بزنند. بعد به لحاظ پيشرفتهاي علمي بيايند پديدة هارت را درست بكنند، زلزله درست كنند، فضا را مسموم كنند، بارشها را در منطقه‌اي از جهان محدود كنند و ميكروب توليد و منتشر كنند براي اينكه دارو بفروشند.

باور ما اين است كه ابعاد استكبار امروز گسترده‌ترين در طول تاريخ است و باور ما اين است كه در مسير رسيدن به قله، اين آخرين و مهم‌ترين مانع است و اگر اين مانع در هم بشكند، مسير رسيدن به جامعه جهاني موعودي، مسيري سرازيري و پرشتاب است. اينكه امام عزيز ما با عباراتي بسيار ساده اما بسيار عميق فرمودند: «شيطان بزرگ»، اين يك هدايت الهي و تفسيري بسيار روشن و همه كس فهم و واقعي از اوضاع موجود جهان است. آنها هم در انديشه انسان و آرمانهاي او را له كردند.

اومانيسم در واقع اصالت دادن به تمايلات پاييني و نفساني انسان و در ازاي آن  له كردن حقيقت انسان است كه اين اتفاق افتاد. ساختارهايي كه تعبيه كردند، ساختارهايي ظالمانه و يك سويه است. ساختار سياسي جهان را ببينيد. همة قدرت در انحصار چند كشور و آن چند كشور هم در تيول يك كشور است. ساختارهاي فرهنگي را ببينيد. ارزشهاي ضدانساني را يك طرفه و تحت شعارهاي زيبا و مردم فريب تحميل مي‌كنند.

ساختارهاي اقتصادي را ببينيد، كساني كه خودشان پشت قاچاقچيهاي اصلي مواد مخدر هستند از آن طرف نشسته‌اند سازمان مبارزه با مواد مخدر را تشكيل مي‌دهند. اين قدر جنگ و اشغالگري، اشغال دو كشور مستقل عضو سازمان ملل را با تبليغات و رسانه آنچنان برجسته كرده‌اند كه تا مدتها كسي جرئت نمي‌كرد به آنها اعتراض بكند. اين بزرگ‌ترين مانع در برابر اهداف جهاني انقلاب اسلامي است.

به فضل الهي و به لطف هدايتهاي الهي نظام ولايت و ايستادگي ملت ايران امروز هم آن انديشة مادي ضد بشر در حال رنگ باختن است، هم ساختارهاي ضد بشري سلطه‌گر در حال فروريختن است و هم مديريت يك جانبه، يك سويه و تبعيض آلود جهاني در آستانة اضمحلال است.

عزيزان من! ما در آستانة يك تحول بزرگ و سرنوشت‌سازيم. مأموريت امروز ما به مراتب سنگين‌تر از مأموريت پنج سال و بيست سال قبل است. امروز ملت ايران هم بايد انديشه الهي انقلاب را تبيين و برجسته كند و در دنيا معرفي كند و هم تمام قد در برابر ساختارها و مديريت استكباري بايستد و هم مديريت آيندة جهان را سامان بدهد. اين يك مأموريت بسيار خطير است.

مسئوليت سياست خارجي بسيار بسيار فراتر از منافع ملي است كه منافع ملي هم در بستري از تحولات جهاني و استقرار عدالت و توحيد در جهان قابل تعريف است. ما امروز نيازمند سياست خارجي بسيار شفاف، بسيار فعال، مقتدر و اثرگذار و البته ضابطه‌مند هستيم. ساختار وزارت خارجه بايد به طور كامل و متناسب با مأموريت امروز تاريخي ملت ايران متحول شود.

بسياري از مناسبات و ادبيات ديپلماسي كه اغلب و غالباً ساخته و پرداختة همان نظام سلطه است، بايد به طور كامل از عرصة سياست خارجي ما مضمحل شود. امروز ما نيازمند يك نشاط، روحيه و حركت جديد در عرصة سياست خارجي هستيم.

بايد همة توانمنديها، استعدادها و انديشه و فكر انقلاب اسلامي بيايد و پشتوانة سياست خارجي قرار بگيرد. اين انتظاري است كه ملت ايران، تاريخ، همه بشريت و نيز همه اوليا و انبيا و امام و شهيدان از ملت ايران دارند.

امروز مسئوليت ما در عرصة سياست خارجي يك مسئوليت آرماني، مكتبي، الهي و تاريخي است. بايد خودمان را براي مواجه شدن و البته مديريت و هدايت تحولات بزرگي كه در راه است آماده كنيم؛ گوشه‌اي از آن را ما امروز مي‌بينيم و به نظر من اين آغاز رها شدن انرژي متراكم شده از قبل انقلاب اسلامي در دل بشريت است كه تازه سر باز كرده است. اين آغاز راه است.

باش تا صبح دولتت بدمد        كاين هنوز از نتايج سحر است

تحولات عالم سرعت گرفته است. همه بخشها بايد به سرعت خودمان را آماده بكنيم. شايد 15 – 20 سال قبل پديده‌اي به نام بين‌المجالس و ديپلماسي پارلماني در مناسبات جهان موضوعيت نداشت، اما امروز همه دارند تمام ظرفيتهايشان را فعال مي‌كنند و همة انرژيهايشان را براي اثر‌گذاري بر تحولات جاري عالم تخليه مي‌كنند. ما اعتقاد داريم مسئوليت ما بسيار سنگين است. مسئوليت دولت، مجلس و ملت بسيار سنگين است. البته اين همان چيزي است كه امام و رهبر عزيز ما بارها ترسيم و تأكيد كردند و راه را به ما نشان دادند.

عزيزان من! تحقق آن آرزوها بسيار بسيار نزديك شده است. افق روشن است و نشانه‌ها برآمده است. بايد دست به دست هم بدهيم و همه هر كس هر جايي كه هست حركت كنيم. يك نگاه به ايران و يك نگاه به جهان.

كشاورز ما كه در دورترين روستاي كشور مشغول كشاورزي است، او هم وقتي كشاورزي مي‌كند، با نگاه به تحقق حاكميت جهاني عدالت و توحيد بايد شخم بزند، داشت و برداشت بكند.

من از نمايندگان عزيز به دليل نگاه خوبي كه به سياست خارجي دارند و پشتيباني خوبي كه از سياست خارجي در همة مقاطع كردند، تشكر مي‌كنم. جايي كه لازم بوده حضور پيدا كنند و جايي كه لازم بوده مصوبه‌اي داشته باشند و جايي كه لازم بوده اقتدار ملت را به رخ مستكبران بكشند، خوب حاضر شديد و خوب عمل كرديد. من صميمانه از همة شما تشكر مي‌كنم.

اما امروز آقاي دكتر صالحي معرفي مي‌شوند. ايشان را مي‌شناسيد. من زياد نياز به معرفي ايشان ندارم. برادري مؤمن و عميقاً معتقد به آرمانها، پيگير، عالم، با تجربه، مسلط بر مسائل بين‌الملل، با يك كارنامة بسيار روشن در خدمت انقلاب اسلامي و آرمانهاي الهي آن هستند. ايشان را براي رأي اعتماد خدمت شما معرفي مي‌كنم و از دوست و برادر خوبم، جناب آقاي متكي تشكر مي‌كنم. ايشان طي پنج سال بسيار زحمت كشيدند و تلاش كردند و آنچه در توان داشتند، در عرصة سياست خارجي به ميدان آوردند كه من قبلاً هم از ايشان تشكر كرده‌ام.

اما دو نكته ديگر را مي‌خواهم كوتاه خدمتتان عرض كنم؛ يكي دربارة هدفمند كردن يارانه‌هاست. اين يك كار مشترك مجلس و دولت است. يك اتفاق بزرگ است. اتفاقي كه شايد سي سال جزء آرزوهاي ملت ايران و همة دلسوزان ملت ايران بود. بالاخره همت كرديد با هم نشستيم سازوكارها را طراحي كرديم. با هدايتهاي الهي به فضل خدا اين كار بزرگ كه آيندة اقتصاد ما را تضمين مي‌كند و همة روابط اقتصادي ما را ان‌شاءالله اصلاح خواهد كرد، به خوبي آغاز شده و ادامه پيدا كرده است و ان‌شاءالله در آينده بهتر از امروز خواهد شد.

من نمي‌خواهم وقت شما را بگيرم. از اتفاقات بزرگي كه در بخشهاي گوناگون اقتصادي افتاده است، آمار مفصلي دارم. ان‌شاءالله در آيندة نزديك اين را اعلان عمومي خواهيم كرد، ولي بدانيد به طور متوسط ما بيش از پيش‌‌بيني (بيش از 20درصد) در همين گام اول در بخشهاي گوناگون انرژي با صرفه‌جويي ملي مواجه‌ايم. اين يك اتفاق بزرگ و يك حادثه است. آرزو بوده است.

يادتان هست، در زمان تنظيم بودجه چقدر با هم تلاش مي‌كرديم منابعي را براي عمران، زيرساختها و ساختن آزاد كنيم.

الان در گام اول اتفاق مي‌افتد. البته ديدم بعضيها مقاله مي‌نويسند. آن كساني كه از اول هم نمي‌خواستند اين كار به دست اين مجلس و اين دولت انجام شود، مردم را به فقر و بحران وعده مي‌دهند. اين اشتباه است. واقعيت ندارد. شما مي‌دانيد و ملت ايران هم بداند. يك موقعي مي‌گفتند كه اين طرح اولش خيلي بد است، ولي بعد خوب مي‌شود. حالا كه اولش خيلي خوب شده مي‌گويند بعدش بد مي‌شود. من به شما اطمينان مي‌دهم، كه شما اين اطمينان را داريد، به فضل الهي هر روز كه بگذرد وضع بهتر خواهد شد. براي اينكه يك ملت تصميم گرفت. يك ملت پشت تصميم شما ايستاد. ما نه در تاريخ ايران و نه در تاريخ هيچ كشوري نداريم كه يك مجموعه دولت يا مجلسي بنشينند و يك تصميم مهمي بگيرند كه با تمام زندگي مردم سركار دارد، با جيب، خوراك و رفاه همه مردم سروكار دارد و آن وقت همة مردم يكپارچه بيايند از آن تصميم حمايت كنند. وقتي دلهاي مؤمنين و دلهاي الهي كنار هم مي‌نشينند، دست به دست هم مي‌دهند و براي خدا حركت مي‌كند، خدا و امام عصر هم آنها را مديريت خواهند كرد. مثل خود انقلاب بركتي فوق انتظار به آنها مي‌دهد.

همة شما از عناصر فعال در انقلاب هستيد. كارهايي كه در انقلاب، عناصر و ياران انقلابي انجام دادند روي هم جمع كنيم به لحاظ كمّي چقدر مي‌شود؟ اما آثار آن به لحاظ كمي چقدر است؟ هزار برابر؟ ميليون برابر؟ ميليارد برابر؟

اين به خاطر اخلاص در كار است و خداي متعال درهاي رحمتش را باز مي‌كند. تازه كاهش قيمتهاي ما از فروردين آغاز مي‌شود، چون ما معمولاً آخر سال تزريق پول داريم. پاداشها داده مي‌شود، باقيماندة طلب پيمانكاران داده مي‌شود، اصلاحية بودجه مي‌آيد، مي‌رويم در پرداختها و پايان سال پرداختهاي ما بيشتر است و مالياتها و درآمدها وصول مي‌شود و خرج مي‌شود.

هجوم به بازار هم وجود دارد كه تازه الان قيمتها كنترل شده است. ان‌شاءالله از فروردين ماه تازه بركات اين طرح خودش را نشان خواهد داد.

نكتة دومي كه مي‌خواهم خدمت نمايندگان محترم عرض كنم، دربارة صندوق توسعه ملي است. اين هم از آن كارهاي بزرگي است كه شما پايه‌گذار آن هستيد. يك اتفاق بسيار بزرگي است كه دارد مي‌افتد. شما مي‌دانيد، من خواهش مي‌كنم توجه بيشتري بشود. چهل سال شعار اقتصادانها و دلسوزان ما به خصوص در دورة انقلاب اسلامي اين بود كه ما درآمدهاي نفت را در سرمايه‌گذاريهاي ملي و ماندگار ببريم.

هر بار در قانون بودجه و قانونهاي برنامه تلاش مي‌شد، زحمت كشيده مي‌شد، و نمايندگان، دولت و دلسوزان حرص مي‌خوردند، اما بالاخره درآمد نفت هزينه مي‌شد و تمام مي‌شد. براي اولين بار اين كليد خورد كه در مصوبة بودجه 20 درصد درآمد نفت بلوكه شد و دولت هم استقبال و همراهي كرد و بنا شده ظرف پنج سال اين 20 درصد به 35 درصد برسد.

اين يك انقلاب اقتصادي در ايران است. يك كار بسيار بزرگ و ماندگار است كه از شما و اين دولت به فضل الهي خواهد ماند. مصوبة خوبي را تنظيم كرديد. يك نكته‌اي در آن هست كه من با شما در ميان مي‌گذارم، خودتان ببينيد چگونه مي‌شود اين را اصلاح كرد.

در اين مجموعه مواد مربوط به صندوق تبصره‌اي هست كه مي‌گويد تسهيلات اين صندوق فقط هزينة ارزي شود. اين نگراني وجود داشته كه دولت نتواند ارز را بفروشد، بعد از بانك مركزي ريال بگيرد، پاية پولي بالا برود و تورم درست شود.

اين نگراني درست و حقي است، اما مي‌شود اين را چاره كرد. مي‌شود كنارش بنويسيم كه به واسطه منابع اين صندوق خالص داراييهاي خارجي بانك مركزي افزايش پيدا نكند. آن وقت ديگر بانك مركزي خودش اين را به طور خودكار تنظيم مي‌كند، اما اگر ما آن را به ارز منحصر بكنيم، بدانيد دو سه اتفاق مي‌افتد. اول اينكه كشاورزي ما كه ركن مهم اقتصاد و پاية توسعه كشور است، از دايرة حمايت اين صندوق خارج مي‌ماند.

اگر كسي صد هكتار زمين داشته باشد، اگر بخواهد سيستمهايش را عوض كند و ماشين آلات بخرد و مدرن كند، 500 ميليون وام مي‌خواهد كه معادل 500 هزار دلار مي‌باشد. اگر كسي بخواهد برود 500 هزار دلار سفارش خارجي بدهد، خرج آن بيشتر از اينهاست.

كدام كشاورز اين راهها را بلد است؟ بلد نيست و نيازي هم ندارد. اتفاق دومي كه مي‌افتد، توليدات داخل ما از دايرة حمايت اين صندوق خارج مي‌شوند. بسياري از نيازهاي كشور در داخل ساخته مي‌شود. و اين صندوق نمي‌تواند آنها را حمايت كند، چون فقط بايد وارد شود.

مشكل سومي كه پيش مي‌آيد، اين صندوق فقط به صنايع خيلي بزرگ آن هم فقط از طريق واردات اختصاص پيدا مي‌كند. كشور به صنايع بزرگ نياز دارد، اما صنعت نيازمند سلسله مراتب است. اگر پايين دستي نباشد، اصل ارزش افزوده از كشور خارج مي‌شود.

ما سنگ مس را بياوريم و مس آن را تغليظ كنيم و بگيريم و بفرستيم برود. بعد به قطعات تبديل شود و با 20 – 30 برابر ارزش افزوده به خود ما برگردد. در نفت، پتروشيمي، فولاد و آلومينيوم هم همين طور. بايد صنايع متوسط و صنايع پايين مورد حمايت قرار بگيرد. اگر مورد حمايت قرار نگيرد، معنايش اين است كه ما فقط صنايع بزرگ را داريم، مواد اولية تهيه شده را صادر مي‌كنيم و ارزش افزوده از كشور خارج خواهد شد و اشتغال كمتري نسبت به سرمايه‌گذاري ايجاد مي‌شود.

ما وقتي يك كارخانة بزرگ درست مي‌كنيم، به ازاي هر نفر بين سيصد تا يك ميليارد تومان سرمايه‌گذاري براي اشتغال لازم است. در حالي‌كه در صنايع متوسط و پايين اين عدد تا حدود سي ميليون و بيست ميليون مي‌آيد.

بايد اشتغال هم درست بكنيم و همه ظرفيتهاي كشور را فعال كنيم و ان‌شاءالله بتوانيم از اين تصميم تاريخي‌اي كه شما براي تأسيس صندوق توسعه ملي گرفتيد حداكثر بهره را ببريد.

من مجدد از همه لطفي كه به همكاران خودتان در دولت داريد صميمانه تشكر مي‌كنم، ان‌شاءالله آقاي دكتر صالحي را با رأي بالا به دولت تحويل دهيد و ايشان هم با اقتدار بتوانند در عرصة سياست خارجي حركت كنند.



والسلام عليکم و رحمة الله و بركاته


شناسه خبر: 26766  

- سخنراني ها

, متن کامل سخنرانی