- سخنراني در مراسم تجليل از محيط بانان
پنج‌شنبه 23 آذر 1391 - 20:16
فارسی | اردو | العربية | English | Français | Español

بسم الله الرحمن الرحيم

سخنراني در مراسم تجليل از محيط بانان

بسم الله الرحمن الرحيم

شناسه خبر: 11169 - 

دوشنبه 5 آذر 1386 - 17:35

اللهم‌ عجل‌ لوليك‌ الفرج‌ والعافية والنصر واجعلنا من‌ خيرانصاره ‌

و اعوانه‌ والمستشهدين‌ بين‌ يديه‌



خدا را سپاسگزارم و بسیار خوشحال که در سالروز تأسیس بسیج مقدس خدمت شما عزیزان رسیدم و این را به فال نیک می¬گیرم. ابتدا روز بسیج را به همة شما، به همة ملت ایران و به همة عدالت¬طلبان، آزادیخواهان و آزادگان جهان تبریک عرض می¬کنم.

و اما دربارة محیط زیست و کار شما؛ شما به اهمیت محیط زیست و صیانت از آن از من آشناترید، اما من هم چند جمله¬ای خدمتتان عرض می¬کنم برای اینکه بدانید دولت و بنده هم قدر کار شما را می¬شناسیم و هم همه شما را عاشقانه دوست داریم و هم در حد توان از شما حمایت

می¬کنیم.

اهمیت محیط زیست مثل بسیاری از نعمتهای الهی برای بسیاری ناشناخته است، مثل سلامتی. تا زمانی که سلامتی هست انسان متوجه آن نیست، اما وقتی آسیب دید تازه متوجه یک نقصی می¬شود، مثل وجود هوا. کی ما توجه کرده¬ایم که الان داریم تنفس می¬کنیم و از هوای پاکیزه استفاده می¬کنیم؟ به محض اینکه این دچار نابسامانی می¬شود تازه متوجه می¬شویم عجب، پدیده¬ای به نام هوای پاک هم وجود دارد.

همین طور در محیط طبیعی زندگی انسان که یک محیط بسیار متنوع و پیچیده با روابط بسیار مستحکم و درهم تنیده در خدمت زندگی انسان، رشد و نمو انسان و در نهایت تعالی انسان است. هر چقدر این محیط آسیب ببیند آثارش مستقیماً روی زندگی انسان است. مثالهای آن فراوان است. یک روز که آلودگی هوا زیاد است حداقل اثرش این است که آدمها عصبانی¬اند، آدمها هم که عصبانی شدند دیگر تعادلی ندارند. وقتی تعادل نبود اندیشه خوب کار نمی¬کند، تصمیم¬گیری خوب نیست، برخوردها خراب است و چیزی از آن لحظاتی که انسان عصبانی است نتیجه¬گیری نمی¬شود.

حالا همین¬طور برویم جلوتر، هر اتفاق تخریبی¬ که در محیط زیست می¬افتد بالاخره اثرش را روی روح و زندگی انسان به جا می¬گذارد. بعضیها جزئی¬نگر یا ساده¬اندیش هستند که حالا چه اشکالی دارد یا این چهار تا آهو یا پرنده در زندگی انسان چه اثری دارد یا یک رودخانه

ذره¬ای کثیف شود یا این تالاب یا پوشش گیاهی یا این نوع گیاه آسیب ببیند چه اثری دارد. اینها متوجه نیستند که تمام این اجزای طبیعت به طور پیوسته با هم کار می¬کنند. مثل این است که یک نفر بیاید بگوید حالا شما بدنت دارد کار می¬کند طحال می¬خواهی چه کار؟ خب طحال را برداشت بعد می¬گوید حالا دو تا کلیه یکی را بردار، در صورتی¬که اینها یک¬مجموعه هستند، با هم کار می¬کنند و یک خروجی دارند، آن هم یک محیط امن برای زندگی سالم انسان است. هر گوشه ای از آن آسیب ببیند، کل ارگانیسم را - که شما به آن اکوسیستم می¬گویید - به هم می¬زند و این را که به هم زد آثارش در جاهای دیگری پیدا می¬شود. خیلی از افراد هم شاید این ارتباط را متوجه نشوند. البته حق می¬دهیم. سخت هم هست که همه بخواهند این ارتباط را مستقیم در ذهن خودشان داشته باشند، تجزیه تحلیل و تصمیم¬گیری بکنند.

کار بسیار مهم است. به نظرم شما چند کار مهم دارید. یعنی کار شما چند محور اساسی دارد که باید انجام بدهید. قبلش من این را بگویم، خوشبختانه به خاطر فرهنگ اسلامی و دینی¬ای که در کشور ما حاکم است و به خاطر تلاشهایی که شما دارید انجام می¬دهید، در مجموع کشور ما جزء پاک¬ترینهاست. یعنی کمترین تخریبهای اساسی در طبیعت صورت گرفته، غیر از مقداری منابع طبیعی و جنگلها که آسیب دید، اما الان در دنیا تخریبهایی انجام می¬شود که آثارش ممکن است تا 500 سال آینده برطرف نشود؛ یعنی اصلاً طبیعت ناتوان از بازفرآوری و بازیابی خودش است. از جمله این گازهای گلخانه¬ای، روزی 85 میلیون بشکه نفت در دنیا مصرف می¬شود، فقط نفت و شاید معادل همین هم گاز طبیعی ]مصرف می¬شود.[ این یک قلم تخریبی است که دارد اتفاق می افتد و کشورهای مدعی¬تر بیش از همه تخریب می¬کنند. حالا ما وارد تخریبهای روانی و اخلاقی نمی¬شویم. آنها سرجای خودش¬که اصلاً خیلی خسارتهای سنگین بر بشریت است.

ما فعلاً محیط طبیعی را داریم بحث می¬کنیم، اما معنای آن این نیست که ما در نقطة مطلوبیم، خیر. ما حالا حالاها باید کار کنیم و به نقطة مطلوب¬ خودمان برسیم که بهترین، زیباترین¬ ¬و پاک¬ترین محیط برای همیشه متعلق ملت ما باشد. برای اینکه ما داعیه¬دار یک فرهنگ متعالی هستیم. داعیه¬دار مکتبی هستیم که شما آمدید روز محیط¬بان را روز میلاد امام ¬رضا (ع) قرار دادید. ما داعیه¬دار مکتبی هستیم که برای تعامل با حیوانات، گیاه و طبیعت یک دستورالعمل کامل داریم. کسی حق ندارد حتی یک علف را بی¬جهت از طبیعت جدا کند. این فرهنگ متعالی؛ حالا ما اگر بخواهیم این فرهنگ را پیاده کنیم هنوز خیلی کار داریم. ضمن اینکه

می¬خواهیم پیشرفت مادی و اقتصادی هم داشته باشیم.

چند موضوع باید همواره در دستور کار شما قرار داشته باشد. اول کارهای مطالعاتی است، یعنی باید عالمانه¬ترین سخن در باب موضوعات تخصصی محیط زیست از شماها و مجموعة سازمان محیط زیست منتشر بشود؛ یعنی یک غنای علمی در هر جای کشور. آن وقت ایران را هم که شما می¬شناسید. ایران چقدر وسیع، متنوع و زیباست. هر جایی که شما بروید سالها کار برای پژوهش و تحقیق و دریافت است. هنوز ما ایران را نمی¬شناسیم. تازه اول راه هستیم. هم شناخت و هم آثار دخالتها در محیط زیست و آثار تغییرات در اکوسیستم هنوز در خیلی جاها ابعادش برای ما روشن نیست و چون ابعاد روشن نیست نمی¬توانیم خوب به افراد بفهمانیم که این را که دست می¬زنید این اتفاق خواهد افتاد. بیست سال دیگر یا پنجاه سال دیگر مشخص می¬شود؛ این یک محور.

محور دوم صیانت مستمر از محیط طبیعی است که شما محیط¬بانان عزیز با فداکاری و روحیه بسیجی دارید این کار را انجام می¬دهید که البته خبر دارید در این یکی دو سال بودجة سازمان محیط زیست بیش از دو برابر شده، با قیمت ثابت. در بخش تجهیزات و هزینه¬های جاری یعنی هم تملک دارایی و عمرانی که البته کافی نیست. من این را هیچ وقت

نمی¬گویم که چون دو برابر شده پس خیلی کار مهمی شده و کفایت

می¬کند، خیر. باید به تجهیزات هوایی و زمینی مجهز بشود.

من همه اینها را قبول دارم، پشتیبانی هم می¬کنم و حتی خارج از این بودجه شما هم پشتیبانی می¬کنم که بتوانید تجهیزات داشته باشید. بچه¬های ما هر کدام برایمان ارزش دارند. سلامتی و وجود تک تک شما برای ما عزیز است. شما سرمایه¬های کشورید. ما هم وظیفه داریم از شما صیانت کنیم و در حد توان هم این کار را خواهیم کرد.

شما باید از محیط طبیعی صیانت کنید، که دارید انجام می¬دهید. البته سخت است. دست¬اندازی و مدعی زیاد است و آدمهای بداخلاق بالاخره هستند. بعضی وقتها آدم فکر می¬کند چه طور ممکن است یک نفر به خاطر تفنن پرنده¬ای کمیاب یا یک جانوری، آهویی را شکار کند، چطور ممکن است یک نفر این قدر ظالم و از عاطفه دور باشد؟ خب بنشین توهم لذت ببر. نگاه کن، این طبیعت را ببین، صدایش را بشنو، حرکاتش را ببین، خدا را شکر کن و روحت را جلا بده. چرا همه¬اش

می¬خواهی هیجانات خودت را ارضا کنی یا دیگر خیلی زرنگ باشی شکم خودت را پر کنی. بنشین روح خودت را با نگاه به این طبیعت زیبا جلا بده.

بخش بعدی کار شما که شاید نشود اسمش را به این شکل محیط¬بانی در طبیعت گذاشت، صیانت از محیط است، به خصوص در جایی که دخالتهای صنعتی در محیط می¬شود. این هم باید دائما پایش شود. بالاخره کارخانجات متعدد باید راه بیفتد. این کارخانجات نباید محیط را خراب کند. باید مراقبت کنیم. اینها فاضلاب، دودکش و فیلتر و هزار جور تجهیزات لازم دارد که آسیب نزند. خیلی وقتها ممکن است تولیداتی بشود که با جزئی تغییرات بتواند کاملاً با محیط زیست هماهنگ بشود. این هم جزء کارهای شماست که خوشبختانه خوب دارید انجام می¬دهید.

این را هم به شما بگویم، در این دو سال چون من بالاخره با کار محیط زیست آشنا هستم، شاید مواقعی بوده که خیلی فریاد هم می¬زدند، اما در عمل خیلی اتفاقی نمی¬افتاده. در همین تهران و شهرهای بزرگ اصلاً فاضلابهای آلوده داشتیم. نمی¬خواهم بگویم آن قدر وسیع بوده که همه کشور ]را شامل می¬شده[ نه، برای کشور ما یک جزئی¬اش هم چیز بدی است. برای اینکه می¬توانیم جلوی آن را بگیریم. من دیده¬ام که در این دو سال چقدر جدیت کردید؛ به خصوص سرکار خانم جوادی که در تمام جلسات دولت و در تمام موضوعات بسیار جدی کار را دنبال می¬کنند و هر جایی که حتی اشاره هم نمی¬شود، اما در محتوای کار یک تلنگری به محیط زیست می¬خورد، ایشان محکم می¬ایستند و دفاع می¬کنند و حق هم همین¬طور است که باید انجام بشود.

یک کار مهم دیگر شما که این هم باز از شماها برمی¬آید، یعنی سازمان محیط زیست باید متولی بشود، بقیه هم کمک بکنند، فرهنگ¬سازی است. هزار بار هم شما در برنامه¬های تلویزیون بگویید این کار را بکنید، نمی¬کند یا آموزش و پرورش این کار را بکن، به تنهایی نمی¬تواند. چه کسی باید به آنها خط و ایده بدهد؟ چه کسی باید برنامه¬های اجتماعی پیاده کند و اقشار گوناگون را با مسئله مهم محیط زیست آشنا بکند. خیلیها نمی¬دانند. واقعاً اطلاعات کم است. حالا جسته گریخته یک چیزهایی به گوشها

می¬رسد که آقا شما وقتی مواد پلاستیک را در طبیعت رها می¬کنید چه اتفاقهایی بعد از آن می¬افتد، این کار شماست. نشان بدهید اینکه رها شد باید به کجا برد و بعد چه شد و چه اتفاقاتی افتاد و چه آثاری داشت و دوباره به زندگی خود انسان برگشت و خیلی از کارهای دیگر که به محیط آسیب می¬زند؛ آسیبهای ریز و دانه دانه است ولی ما 70میلیون نفر هستیم. اگر قرار باشد 70 میلیون روزی یک صدم میلی¬متر یک خراش به این طبیعت بیندازند؛ یک روز، دو روز، یک سال، دو سال، ده سال و بیست سال چه خواهد شد؟ این هم کار شماست.

بنابراین باید برنامه¬های اجتماعی وسیعی داشته باشیم. شاید در ایران این کار به اندازة محیط¬بانی شما اهمیت دارد. نمی¬خواهم بگویم ارزش معنوی دارد، چون آن کسی که جانش را کف دستش می¬گذارد و به بیابان می¬رود آن ارزش دیگری دارد. اما به لحاظ اهمیت¬ کاری عرض می¬کنم که نسلهای پی در پی و اقشار گوناگون ما با مسائل مهم صیانت آشنا بشوند. آن وقت رفتارشان را تنظیم می¬کنند.

خدا رفتگان شما را رحمت کند. من یادم است که مادربزرگ یا پدر خود من هر چه که در زندگی آنها نگاه می¬کنم، می¬بینم به طور طبیعی اینها می¬دانستند که هیچ آسیبی نباید بزنند. تمام اقداماتی که در زندگی

می¬کردند صیانت از محیط زیست در متن آن بود. من هرچه نگاه می¬کنم می¬بینم اینها اصلاً آلودگی و تخریب ایجاد نمی¬کردند. این قدر زندگیشان تنظیم بود؛ کالاهایی که مصرف می¬کردند، نوع مصرف و نوع برخورد با طبیعت. همین الان هم بسیاری از کشاورزهای ما از زمینشان صیانت

می¬کنند. خیلی خوب صیانت می¬کنند. البته بعضیها تازه از راه رسیده¬اند، می¬خواهد ببرد یک دفعه 500 هکتار منابع طبیعی را متلاشی می¬کند برای اینکه یک سال دو سال بهره¬ای ببرد.

به تعبیر دیگر شما باید برنامه آموزش عمومی را در دستور کار خودتان قرار بدهید. البته ذیل آن آموزش سازمانی است. یعنی باید بدنة سازمان به تناسب - نمی¬گوییم همه بروند پیچیده¬ترین معلومات زیست محیطی را فرا بگیرند، نیازی نیست - کار و با نیازسنجی درست برنامه آموزشی مستمر ان شاءالله تنظیم بشود.

من می¬خواهم از همة شما صمیمانه تشکر کنم و یاد شهدای شما را کسانی که در راه صیانت از هستی و طبیعت جان خودشان و سلامتشان را فدا کردند گرامی می¬داریم. بدانید که کار شما یک مجاهدة مستمر است و عرض کردم به فال نیک می¬گیریم که در روز بسیج خدمت شما رسیدیم. چون بسیج یعنی فداکاری؛ یعنی تلاش در راه آرمانها، ارزشها و صیانت از حقوق عمومی؛ بسیج یعنی انسان خودش را فدای تعالی دیگران کند و جنس کار شما هم این طور است.

البته خانم جوادی آمار و ارقام را داده بودند که من دیگر آنها را نمی خوانم، مهم نیست. بالاخره حالا بودجه شما دو برابر شده باید بیشتر بشود. امسال هم ان شاءالله باز یک جهشی می¬دهیم، شما هم تلاش کنید از این بودجه خوب و درست استفاده کنید. از تک تک شما به خصوص سرکارخانم جوادی تشکر می¬کنم، بالاخره ایشان از اعضای دولت است و درست هم هست و البته اعضای دولت هم انصافاً همکاری می¬کنند، اما ایشان آن قدر جدی کار را دنبال می¬کند که همه مشتاق می¬شوند به اینکه کار محیط زیست را پشتیبانی بکنند.

ان شاءالله همه شما سالم و همچنان بسیجی باشید. و با سلامت و عزت مأموریتهایتان را انجام بدهید و اگر مشکل بازنشستگی دارید می¬توانید بازنشست نشوید. هر کدام مایل نیستند بازنشست نشوند. ما مجوز

می¬دهیم ان شاءالله نیرو استخدام بکنید.

من حقیقتاً از روح لطیف و عاطفة سرشار برادر عزیزمان آقای محمودی به شدت تحت تأثیر قرار گرفتم. همین است. اصلاً کسی که طبیعت را دوست داشته باشد، خدا هم دلش را این طور رقیق قرار

می¬دهد. کسی که دائم در این زیباییها همیشه خدا را می¬بیند خارج از این هیاهو و سر و صدای زندگیهای فولاد، آهن، لاستیک، آسفالت و سنگ است و از این هیاهو بیرون می رود یک پروانه، مورچه، آهو، سمور، ماهی و رودخانه مواج زلال و این جنگل زیبا را نگاه می¬کند، روحش هم

همین¬طور لطیف می¬شود. خدا ان شاءالله دلهایتان را همین¬طور لطیف نگه دارد و روز به روز شما را به خودش نزدیک تر کند.

والسلام عليكم و رحمة¬الله و بركاته

شناسه خبر: 11169  

- سخنراني ها